Dit zijn de mooiste vogelspot plekken in Nederland

Om bijzondere vogels te spotten hoeft u echt niet ver te reizen. Elke provincie kent zo zijn eigen vogelspotplekken. Benieuwd waar u het best vogels kunt spotten in uw regio? Dit zijn volgens Staatsbosbeheer de mooiste plekken in 9 verschillende provincies. 

Groningen

Vogels spotten in de provincie Groningen? Dan bent u aan het goede adres bij de vogelkijkhut in Marumerlage. Daarnaast vindt u veel verschillende soorten watervogels bij de vele Groningse meren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Dannemeer in ’t Roegwold, of bij het Schildmeer in Tetjehorn.
Een andere bijzondere plek om vogels te spotten is de voormalige aardappelfabriek bij Stadskanaal. Het voormalig vloeiveld is tegenwoordig een pleisterplaats voor allerlei soorten watervogels. Deze kunt u extra goed bewonderen vanuit vogelspothut Veenhuizerstukken.

vogels spotten

Het Dannemeer in Groningen

Friesland

Ook in het waterrijke Friesland komt u veel watervogels tegen. Bij meer De Leijen in Noard-Fryslân kunt u bijvoorbeeld grote zilverreigers en zelfs visarenden spotten. Rondom dit meer zijn verschillende vogelspothutten te vinden.
Naast watervogels kan u in Friesland ook veel soorten weidevogels tegenkomen. De graslanden van De Mieden zijn het enige gebied in Nederland waar nog alle Hollandse weidevogels broeden. Dit zijn de watersnip, roerdomp, zomertaling en slobeend. In dit gebied zijn dan ook veel vogelspothutten te vinden.

Overijssel

Niet ver van Friesland vindt u het Overijsselse natuurgebied de Weerribben. Dit is één van de beste vogelspotplekken van de provincie. U kunt bijvoorbeeld een wandeltocht maken langs de vele vogelspothutten in het natuurgebied. Vindt u het wat te veel van het goede om alle hutten bij langs te gaan? Dan zijn de Twitterhut, observatievlonder Lokkenpolder en vogelkijkhut de Meenteweg de hoogtepunten van de Weerribben die u niet kan missen.

vogels spotten

Een grote kuiffuut in de Weerribben.

Flevoland

In Flevoland vindt u het welbekende natuurgebied de Oostvaarderplassen. Hier kunt u bijzondere vogels zoals de zeearend spotten. Maar Flevoland heeft nog meer te bieden. Kent u bijvoorbeeld de Stille Kern in het Horsterwold (nabij Zeewolde)? Hier vindt u naast een vogelkijkhut ook een uitkijktoren en uitkijkheuvel van waaruit u allerlei vogelsoorten kunt spotten.

vogels spotten

In het Horsterwold vindt u tussen de paarden ook allerlei soorten vogels

Gelderland

De waterrijke natuur langs de Gelderse rivieren (het Land van Maas en Waal) is ideaal om vogels te spotten. Hier vindt u bijvoorbeeld rietzangers, steltlopers en vele ganzen.
In de Achterhoek mag u Winterswijk als vogelliefhebber zeker niet missen. In de steengroeve bij Winterswijk broedt ieder jaar namelijk een oehoe.

Utrecht

In de provincie Utrecht vindt u natuurgebied Willeskop. Dit wordt ook wel ‘de vogelmagneet’ genoemd, omdat vogels er in grote getalen zijn te vinden. Vogels komen hier vooral om te broeden en te overwinteren. Daarom zult u in de Willeskop veel eenden, ganzen maar ook zeldzamere vogelsoorten tegenkomen.

vogels spotten

Een grote groep ganzen in de Willeskop

Noord-Holland

Op de Noord-Hollandse stranden kunt u natuurlijk allerlei zeevogels spotten. Maar neem ook eens een kijkje in het gebied Waterland. Dit is een belangrijk broedgebied voor weidevogels uit heel Europa. Daarom vindt u hier onder andere kieviten, tureluurs en grutto’s in de weilanden.

vogels spotten

Naast vogels kunt u in natuurgebied Waterland ook kievitseieren vinden in het broedseizoen

Zuid-Holland

Weidevogels ziet u niet alleen in Noord-Holland, deze vogels zijn ook rijkelijk aanwezig in Zuid-Holland. In reservaat Oudeland van Strijen zijn zelf speciale watervogelpompen geplaatst, die ervoor zorgen dat de waterhuishouding in dit gebied op peil wordt gehouden voor de vogels. Daardoor zijn er steeds meer weidevogels te vinden in het gebied, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen dus. Naast vogels spotten kunt u overigens ook erg mooi wandelen in Oudeland van Strijen.

Zeeland

In Zeeland vindt u natuurlijk het strand, daarom is Zeeland de ideale provincie om zeevogels te spotten. Bij de Vogelboulevard op de Hellegatseplaten vindt u bijvoorbeeld de Zwartkopmeeuw, Lepelaar en Kluut.

Ook de Schelphoek is een populaire vogelspotplaats. Het water zit hier namelijk vol met kustbroedvogels. Hier vindt u ook een uitkijktoren die uitzicht biedt over de vele vogeleilandjes in de Oosterschelde.

(Staatsbosbeheer, Stralend Nederland, Nature Today)

Geef een reactie