wandelingen

Deze winterwandelingen zorgen gegarandeerd voor een frisse neus

Tijdens de aanhoudende coronacrisis is het aanbod aan activiteiten wat beperkter dan normaal, maar een fijne wandeling in de natuur kan altijd. Staatsbosbeheer heeft een aantal mooie, winterse routes voor u verzameld. Een kleine greep uit het aanbod.

Wandelen door Drents-Friese Wold (4 kilometer)

Na de Hoge Veluwe is het Nationaal Park Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. U vindt dit natuurgebied op de grens van de 2 provincies die ook de naamgevers zijn van dit stuk natuur. In tegenstelling tot op de Hoge Veluwe, is het hier vaak een stuk rustiger. Staatsbosbeheer biedt verschillende routes aan in dit gebied, maar heeft de rode route (aangegeven met paaltjes in die kleur) aangemerkt als een ideale winterwandeling. Deze route, Hoekenbrink genoemd, voert langs vennetjes, bos, heide en stuifzand. Zeker op wat mistige dagen is het hier prachtig, schrijft 1 van de wandelaars die deze route heeft gerecenseerd.

wandelingen
Langs de vennen nabij Nijmegen (6,4 kilometer)

In de buurt van Nijmegen vindt u natuurgebied Overasseltse en Hatertse Vennen. Over deze vennen kan op winterse dagen een prachtige mist ontstaan, waardoor voor een sprookjesachtige tafereel zorgt. Houd er wel rekening mee dat honden op sommige plekken los mogen lopen. Ook moet u soms door rul zand lopen, zo schrijft 1 van de wandelaars die de route al heeft gedaan. Deze route wordt aangegeven met gele paaltjes.

vennen

Wandelen langs het verleden op de Utrechtse Heuvelrug (10 kilometer)

In het bos bij het Utrechtse Lage Vuursche kunt u de oertijd wandelroute lopen. De route dankt de naam aan de grafheuvels die u onderweg tegenkomt. Deze route wordt aangegeven met donkerblauwe paaltjes. Vooral als er een laagje sneeuw is gevallen ziet het er hier prachtig uit, maar ook zonder sneeuw is de route de moeite waard. Weet wel dat dit natuurgebied vrij druk bezocht is. Geen zin om veel anderen tegen te komen? Dan kunt u deze route het best doordeweeks lopen.

Lage Vuursche

Niet bij u in de buurt?

Wilt u door de coronacrisis niet ver van huis en is geen van bovengenoemde routes bij u in de buurt? Bekijk dan 1 van de andere routes die staatsbosbeheer aanbiedt. In de natuur is het immers altijd goed toeven, of het nu winter is of niet. Op de website van de natuurbeschermer vindt u per provincie en natuurgebied de wandelroutes die hier worden aangeboden. Ook hebben bij al eerder per provincie een aantal mooie natuurgebieden voor u geselecteerd. 

Advies Staatsbosbeheer

Een mooie route gevonden? Staatsbosbeheer adviseert alle wandelaars om niet in het weekend tussen 11.00 en 15.00 uur te gaan wandelen. Dan is het vaak erg druk in de natuur.

(Bron: Staatsbosbeheer

Geef een reactie