Zikavirus breidt zich uit

De hele wereld spreekt ineens over het zikavirus. In Zuid- en Midden-Amerika heeft dit muggenvirus al duizenden mensen besmet. In Nederland is het virus ook al 12 keer vastgesteld bij reizigers die in het besmette gebied verbleven. Vooral zwangere vrouwen moeten hiervoor oppassen.

Symptomen

De Aedes-mug, beter bekend als de tijgermug, verspreidt het virus. Ook kan het door bloed of sperma worden overgedragen. Het virus veroorzaakt koorts en de symptomen ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na de beet van de besmette mug. Maar de ziekteverschijnselen van zikakoorts hoeven niet altijd op te spelen. De meeste mensen herstellen na een week volledig zonder ernstige gevolgen. Er bestaat geen zika-vaccin, het virus kan niet behandeld worden.

Reisadvies

Voor zwangere vrouwen is dit virus gevaarlijk, het zorgt namelijk voor schedelafwijkingen en neurologische aandoeningen bij het ongeboren kind die uiteindelijk leiden tot ontwikkelingsproblemen. Het RIVM adviseert daarom zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden om goed te overleggen met een arts voor vertrek en eventueel de reis uit te stellen.

Spoedberaad

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag 1 februari samen om te bepalen of ze het zikavirus als wereldwijd noodgeval moeten beschouwen. Volgens de directeur van de organisatie is er geen reden tot paniek. Experts verwachten dat het virus over enkele maanden in Zuid-Europa zal opduiken, aangezien de tijgermug daar ook huishoudt. De kans dat het zikavirus in Nederland wordt verspreid is onwaarschijnlijk aangezien er niet tot nauwelijks van dit soort muggen in ons land leven. Er is geen behandeling mogelijk.

Voor meer informatie over de symptomen of de landen waar het virus heerst kunt u de website van het RIVM raadplegen. Ook meer over het zikavirus bij Hallo Nederland van donderdag 28 januari 2016 om 16.40u op NPO 1.

Geef een antwoord