vogels

De een is de ander niet: herkennen vogels elkaar?

De ene kraai of spreeuw onderscheiden van de andere. Voor mensen is het haast een onmogelijke taak. Hoe is dit voor vogels onderling? Herkennen die elkaar wel?

Hoe doen vogels dat?

Waar mensen op ontelbaar veel vlakken van elkaar verschillen, zijn de uiterlijke kenmerken van vogels toch vaak vrij overeenkomend. Hoewel de ene kraai misschien wat groter en forser is dan de andere, de kleur en vorm blijft hetzelfde. Voor mensen is het daarom ook bijzonder lastig om individuele vogels te herkennen, maar de dieren zelf schijnen hier beter in te zijn.

Jarenlang

Het ligt een beetje aan de soort, maar intelligente, sociaal levende vogels kunnen elkaar jarenlang herkennen. Zeker de eigen ouders zijn makkelijk te detecteren. Die leert een vogel immers als allereerste kennen en daar leert een jong vogeltje van alles van. Daardoor maken de ouders een onuitwisbare indruk, zo valt ook te lezen in een artikel van de Vogelbescherming Nederland op de natuurwebsite naturetoday.com.

Vogels blijven natuurlijk niet hun leven leven bij hun ouders, maar vliegen uit. Hoe het komt dat ze hun ouders er dan toch uit weten te pikken? Dat heeft te maken met een aantal verschillende aspecten. Zo zien vogels kleuren die wij niet zien, waardoor zij ook op dit gebied onderscheid kunnen maken. Ook geluiden spelen een belangrijke rol. Elke vogel heeft een eigen, unieke stem, waardoor ook dit een belangrijk herkenningspunt is voor soortgenoten.

Wie is de baas?

Daarnaast speelt ook het formaat van de vogel en het gedrag een rol. Hoe groot een vogel is en welk gedrag het dier vertoont niet alleen van belang bij de herkenning, maar ook bij het bepalen van de rangorde. Grotere vogels zijn de baas over kleinere vogels en mannetjes domineren de vrouwtjes. Als vogels elkaar dus niet herkennen, is het dus ook onmogelijk om een juiste rangorde te creëren.

aanval vogels
Lees ook: Waarom vallen vogels aan en hoe kunt u dit voorkomen?

Andere soorten

Het herkennen van dieren die tot het eigen soort behoren, gaat vogels dus prima af. Maar hoe zit het met het herkennen van vogels van andere soorten? Ook dat schijnen ze te kunnen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat sommige vogels hun nesten consequent in de buurt bouwen van de nestelplaats van groter en agressievere vogels. Zo heeft de zwakkere vogel minder last van indringers, omdat die niet in de buurt durven te komen van de grotere vogelsoort. Als de kleine vogel de grotere niet zou herkennen, is zo’n slimme tactiek natuurlijk ook onmogelijk te bedenken.

Ook blijkt uit onderzoek dat vogels van verschillende soorten elkaar kunnen helpen als dit moet en dat ze elkaar op individueel niveau kunnen herkennen. In 2018 tonen Amerikaanse wetenschappers (tekst in het Engels) aan dat vogels van vogelsoort A heel wisselend reageren op geluiden van vogelsoort B. Als de vogel van soort A de vogel van soort B kent, is de reactie veel milder dan als het een onbekende vogel betreft.

(Bron: Naturetoday.com, University of Nebraska-Lincoln, sciencedaily.com, scientificamerican.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    JaapRtm1 says:

    Mijn vrouw en ik hadden een stacaravan in een zeer natuurrijke omgeving, er huisden bij ons een stel roodborstjes, wij hebben ons echt rot gelachen over hun gewoontes, en gedrag. Ook t.o v. Mensen. Kleintjes, leren kennen in de opgroei periode, tot aan de paring met een vriendinnetje. Kwajongens streken die ze uithalen, in die periode. Echt ontzettend leuk. Wij herkenden echt menselijk gedrag bij hen.
    Of wij vertonen dierlijk gedrag, dat kan ook.
    Laat ze lekker ravotten, en bemoei je er niet mee, observeer ze alleen.