dassen

Dassen in hun burcht laten of verplaatsen?

Jaren geleden – ik werkte bij het natuurtijdschrift Grasduinen – kwam collega Sjoerd opgewonden mijn kamer binnengestormd. “Kees, ik ben zeker 200 meter achtervolgd door een groot zwart-wit beest! Kijk, mijn foto is mislukt, bewogen… Zou het een das zijn geweest?”

Sjoerd kwam vanuit Utrecht regelmatig op de fiets naar Amsterdam, maar een das (wij namen aan dat Sjoerds wazige foto een das liet zien) was hij nog nooit tegengekomen. Nu, anno 2023, zou het zomaar kunnen dat u op het treintraject Utrecht-Amsterdam, of elders in het land, gedwongen wordt om in de bus te gaan zitten. Reden: een dassenburcht heeft bezit genomen van de grond onder het spoor. Laatst gebeurde dat tussen Workum en Stavoren en ook tussen Eindhoven en Den Bosch. Gevolg: tienduizenden reizigers moesten dagelijks de trein uit en met de bus verder.

Dassen in hun burcht laten?

U wilt misschien weten wat ik ervan vind: de dassen rustig in hun burcht laten, het zijn tenslotte beschermde dieren óf uitgraven en verplaatsen, de dassen worden dan ernstig verstoord. Jammer voor de dieren, maar in deze gevallen vind ik toch echt dat de dassen te ver zijn gegaan. Ik zeg: verplaatsen! Wel een beetje voorzichtig graag.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 14 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie