meeuwen

Dagje naar het strand? Zo voorkomt u dat meeuwen uw eten afpakken

Voor meeuwen is er op mooie dagen genoeg te halen op het strand. Veel mensen betekent veel eten. En dat eten? Dat pakken deze vogels maar wat graag af. Waarom doen ze dat? En hoe voorkomt u dit?

Meeuwen zijn overal

Op het strand, op de boulevard en in de straten van de badplaatsen zelf: meeuwen laten zich maar wat graag zien aan de kust. Met name als er veel mensen zijn, ligt het eten voor het oprapen. Meeuwen lijken soms echt gefixeerd op ons eten, maar is dit ook echt zo?

Emmertjes

Hier is in 2020 onderzoek naar gedaan aan de Britse universiteit van Exeter (tekst in het Engels). Wetenschapper Madelaine Goumas trekt samen met collega’s naar een aantal badplaatsen en probeert er zo achter te komen hoe gefocust meeuwen echt zijn op etende mensen. Het experiment van Goumas gaat als volgt: zij loopt naar de meeuw toe met 2 emmertjes in haar handen. In 1 emmertje zit een koekje en in de andere niet. Ongeveer 8 meter voor de meeuw blijft zij stilstaan en zet ze de emmers op de grond. Daarna neemt zij het koekje en doet ze ongeveer 20 seconde lang alsof zij eraan eet. Hierna legt ze het koekje weer terug in de emmer en loopt ze weg.

Hierna is het afwachten. Gaat de meeuw een kijkje nemen in de emmer met koekje? De meerderheid van de meeuwen die zij op deze manier benadert, doet dit inderdaad. In totaal past Goumas de methode toe op 38 meeuwen. Van deze 38 gaan 24 naar de emmertjes toe zodra Goumas wegloopt. In een 2e fase van dit experiment gaat Goumas op dezelfde manier te werk, maar wordt het koekje vervangen door een spons. De meeuwen hebben dan al een stuk minder interesse.

Hoewel de onderzoekers benadrukken dat zij er niet 100 procent zeker van zijn dat meeuwen voedsel als zodanig herkennen, is het wel duidelijk dat ze goed op Goumas gelet hebben. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat zeemeeuwen erg slim zijn. “Als ze eenmaal eten hebben gevonden in de buurt van mensen, zullen zij dit opnieuw proberen”, aldus Goumas in een publicatie van de universiteit. Eten stelen van mensen is dus eigenlijk een beetje gemak.

Remedies

Dat meeuwen erg slim zijn, blijkt ook wel uit het feit dat ze ook eten weten te vissen uit prullenbakken. Om ervoor te zorgen dat zij geen eten stelen, zijn afsluitbare vuilnisbakken dus echt een must. Wat ook helpt, is om alert te zijn op meeuwen terwijl u eet. De Britse studie toont immers aan dat meeuwen mensen vaak van achteren benaderen, omdat ze dan niet gezien worden.

(Bron: VRT, Quest, University of Exeter. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie