Duur 35:53
Gepubliceerd op 28 juli 2017

Baardmannetjes: Haarlem

Tijdens dit seizoen van Baardmannetjes! gaan Nico de Haan en Hans Dorrestijn op diervriendelijke vogeljacht in en bij de stad. Tijdens hun zoektocht naar bijzondere vogels nemen zij u mee naar het stadscentrum, -park en een nabijgelegen natuurgebied.

Haarlem

Deze binnenlandse citytrip brengt Hans en Nico naar Haarlem. In de hoofdstad van Noord-Holland lopen de heren kans om zo veel bijzondere vogels tegen het lijf te lopen, dat Hans maar moeilijk een wensvogel kan benoemen. Want, wie wil er nu kiezen tussen een bosuil of een halsbandparkiet?

De bosuil

De bosuil heeft in het Kenaupark zijn territorium. Er zijn hoge bomen in het park te vinden en lekker veel dichte klimop, waarin hij zich kan verstoppen. Het is er een lawaai van jewelste en dat terwijl de bosuil 10 keer beter kan horen dan mensen. En in die herrie moet deze uil toch maar mooi zijn prooien kunnen onderscheiden. Het Kenaupark in Haarlem is niet de enige plek in een stad waar de bosuil zich graag bevindt. Ook in andere steden zijn zij steeds meer te vinden. Ze hebben niet voor niets een enorm goed aanpassingsvermogen. Op Landgoed Elswout gaan Hans en Nico ook op zoek naar de bosuil. En omdat de heren toch al op ‘uilenjacht’ zijn, kijken ze of ze op Landgoed Elswout daarnaast een kerkuil kunnen vinden.

baardmannetjes

Halsbandparkiet

Nico en Hans gaan ook op zoek naar buitenlandse vogels (exoten) in Haarlem. De halsbandparkiet is er goed vertegenwoordigd. Sinds er in 1968 een eerste broedpaar is uitgezet in het Vondelpark in Amsterdam komen ze in een steeds groter gebied rondom Amsterdam voor. Het is een sociaal vogeltje, dat graag in grote groepen leeft. Maar de halsbandparkiet is niet de enige papagaai-achtige die in Haarlem rondwaart. Er is ook een veel grotere soort te vinden, maar we verklappen niet welke dit is… Als laatste bekijken Nico en Hans welke vogels zich in de Amsterdamse Waterleidingduinen bevinden en hier zien zij onder andere de Fitus.

baardmannetjes

Volg de route en kijk video’s

U kunt de route van de heren volgen en de video’s bekijken waarin Hans, speciaal voor MAX Vandaag vertelt over situaties waarin vogels de boventoon voeren. U vindt ze door te klikken op de verrekijkers en typemachines op de kaart.

Baardmannetjes: Haarlem is te zien op vrijdag 28 juli 2017 om 21.15 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Reactie

    Carla big dog says:

    Ik zat met mijn vriend Hendrik ( Een grote fan van jullie programma ) naar jullie programma te kijken. Daarin horen wij Hans zeggen dat één van de vogels die hij nog op zijn verlanglijst heeft staan de Barnsijs is. Hendrik reageert meteen dat Hans dan aan het begin van het jaar naar het Leeuwarder bos ( Friesland ) moet komen. Daar ziet Hendrik ze elk jaar in grote getallen. Ik zou zeggen, Hans en Nico kom volgend jaar naar Leeuwarden! Hoewel het Leeuwarder bos nog relatief nieuw is, zitten er zeker leuke vogels en dieren. Ik heb Hendrik gezegd dat hij dan de tip moet geven aan Hans en Nico. Hendrik komt daar niet aan toe, omdat hij het te druk heeft met werk, havikonderzoek en wildcamera onderzoek voor verschillende projecten o.a. voor het fryske gea. Hendrik weet niet dat ik deze tip nu doorstuur, dus contact graag via mij. Hendrik zet veel filmpjes ook op Facebook, Hendrik Koster ( koss) Burgum ( frl) en heeft filmpjes aan Beleef de Lente gestuurd, die ook op hun website te zien zijn. Een echte natuurliefhebber, dus! Groetjes Carla.

Bekijk ook

Meer