Ameland

Ameland proefgebied voor duurzame energie-opwekkers

Ameland wordt proefgebied van Liander, de beheerder van het energienetwerk. De beheerder gaat hier experimenteren met duurzamere manieren van energie opwekken.

Experimenteren

Binnen 30 jaar moet Nederland af van de fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Daarom ontwikkelt Liander nieuwe systemen, zoals de warmtepomp. Dat is een soort cv-ketel, maar dan zonder gasaansluiting. De nieuwe systemen worden nu door de inwoners van Ameland voor het eerst op grote schaal getest. Liander is overigens niet de enige partij die meewerkt aan het experiment. Ook energieaanbieder Eneco, Hanzehogeschool Groningen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Philips en natuurwetenschappelijk onderzoeksbureau TNO werken mee.

Proefkonijn

Het is niet de eerste keer dat het waddeneiland fungeert als proefkonijn voor energie-experimenten. Zo rijden er elektrische bussen en het eerste grote zonnepanelenpark van Nederland is hier aangelegd. Dit park voorziet alle huishoudens aldaar van elektriciteit. De gemeente Ameland wil het nieuwe experiment graag gebruiken om de volledige bevolking te voorzien van warmte.

Overstap

Op dit moment wordt er nog op weinig plekken in Nederland gebruik gemaakt van nieuwe manieren om energie op te wekken. Zo is bijna ieder huis in Nederland nog aangesloten op het gasnetwerk. Ook een groot deel van de industrie maakt geen gebruik van schone energie. Zoals al eerder gezegd in dit stuk, moet dit binnen 30 jaar veranderen om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag.

Het is nog niet duidelijk wanneer het experiment precies van start gaat. Mocht het slagen, dan bestaat de kans dat de alternatieve energie-opweksystemen ook in de rest van Nederland in gebruik worden genomen.

(Bron: de Volkskrant, NOS)

Geef een antwoord