zonnepaneel

Teruggeven zonne-energie tot 2023 kosteloos

Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft besloten dat te veel geproduceerde energie sowieso tot 2023 belastingvrij teruggegeven mag worden aan het energienet. In eerste instantie wil de minister het stelsel vanaf 2020 hervormen, maar dat is nu uitgesteld.

Besparen met zonnepanelen

Op dit moment is het zo dat mensen met zonnepanelen fiks besparen op hun energierekening. Dit omdat zij geen energie afnemen, maar alles zelf produceren. Zodoende kunnen zij de aankoopsom van de energie-opwekkers binnen een aantal jaar terugverdienen. Ook kunnen zij te veel geproduceerde energie kosteloos teruggeven aan het Nederlandse energienet. Dat teruggeven wordt ook wel de salderingsregeling genoemd. Even lijkt het erop alsof deze regeling wordt geschrapt vanaf 2020, maar minister Kamp heeft besloten dit op te schorten naar 2023. Momenteel wordt er nagedacht over een alternatief dat in 2023 van kracht moet worden.

Zonne-energie in de toekomst

Niet alleen de Tweede Kamer denkt na over een alternatief voor de salderingsregeling, ook de brancheorganisatie voor Nederlandse zonne-energie-experts, Holland Solar, doet dat. Voorzitter Jaap Baarsma zegt tegen de NOS dat het in de toekomst niet alleen mogelijk moet zijn om overtollige energie op te slaan, maar dat het ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een eventuele elektrische auto mee op te laden. “Het kan zelfs zover gaan dat de stroom uit de accu van de auto in de avonduren weer in het huis gebruikt kan worden”, vertelt Baarsma.

Toch nog veel fossiele brandstoffen

Het opwekken van zonne-energie wordt steeds populairder in Nederland. Het wordt gezien als een van de opvolgers van energie uit fossiele brandstoffen. Hoewel steeds meer mensen zonnepanelen hebben, gebruikt het merendeel van de Nederlanders nog steeds het traditionele energienetwerk. Dit komt omdat het tot voor kort wettelijk verplicht is om nieuwbouwhuizen hierop aan te sluiten. Inmiddels hoeft dit niet meer en wordt er volop geëxperimenteerd met alternatieve vormen van energie opwekken. Vooral op het waddeneiland Ameland is dit het geval.

Heeft u zonnepanelen?

(Bron: NOS, Solar Holland)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Goh, fijn dat de consument zijn teveel geproduceerde energie KOSTELOOS terug kan geven. … Wanneer krijgt de consument kosteloos energie geleverd?