Zwarte Piet in de media

In het Persmuseum in Amsterdam is donderdag 20 oktober 2016 een expositie geopend over het omstreden verschijnsel Zwarte Piet: ‘Zwarte Piet in de media’. Het kan niemand zijn ontgaan: het fenomeen ’Zwarte Piet’ is uitgegroeid tot een groot maatschappelijk thema. De expositie is volgens het museum nodig: “Hoewel de nationale twist steeds heftiger wordt, verdiept de discussie zich nauwelijks.”

Zwarte Piet in de geschiedenis

Het Persmuseum wil daar samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Citaat (Bureau voor Historisch Onderzoek) verandering in brengen, door de rol van Zwarte Piet in de geschiedenis te laten zien en te ‘duiden’. Met een selectie van drukwerk, pers- & reclameuitingen en audiovisueel materiaal geeft de tentoonstelling een beeld van de herkomst van het Zwarte Piet-personage, de rollen die hij speelde in onze beeldcultuur en hoe de discussie zich de afgelopen decennia ontwikkelde.

100 jaar oude (spot)prenten

Het Persmuseum belooft de bezoekers “een heterogeen overzicht van het thema met verrassende en soms minder welgevallige meningen en beelden.” In de tentoonstelling zijn honderd jaar oude (spot)prenten en negentiende-eeuwse boeken te zien, maar ook de recente Piet-glossy. Er zijn compilaties van tweets en quotes uit de media, beelden van intochten en van oudere discussies over het uiterlijk van Piet op televisie. De tentoonstelling is van 20 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017 te zien in het Persmuseum in Amsterdam.

(Bron: ANP, Persmuseum)

Geef een reactie