ZOOM! Festival

Rheden, Rozendaal en Doesburg staan de komende dagen in het teken van het kamermuziekconcert. Van 2 tot en met 5 juni gaat op en rond de Veluwezoom het ZOOM! Festival 2016 van start en  MAX  Avondconcert is erbij!

Strijkkwartet als ultieme vorm

Een van de hoogtepunten van het festival is het openingsconcert op 2 juni door het Ruysdael Kwartet en Aleksander Madžar op piano. Zij spelen Ainsi la Nuit (aldus de nacht) voor strijkkwartet van de Franse componist Henri Dutilleux.

Dutilleux schreef dit kwartet in 1976 voor het Juilliard strijkkwartet, dat het uitvoerde op een Stradivarius-instrumenten. Voor veel componisten is het strijkkwartet de ultieme vorm, vanwege de geniale muziek die Beethoven voor deze bezetting schreef. Dutilleux vond het spannend om een strijkkwartet te schrijven. Hij had dit sinds zijn studententijd niet meer gedaan. Drie  jaar lang bestudeerde hij strijkkwartetten van anderen en liet zich inspireren door beeldende kunst. Het was zijn grote wens om een soort muzikale tegenhanger te schrijven van het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Dit strijkorkest van Dutilleux woord door mensen als ‘moeilijk’ ervaren: door de onderbroken melodielijnen en de hele zachte, zoekende stukken. Het kan een ongemakkelijk gevoel oproepen, het gevoel dat het niet mooi is.  Probeer dat gevoel eens los te laten. Denk aan het schilderij van Van Gogh. Denk aan de nacht. Aan tijdloosheid. Luister het een keer en dan nog een keer. Luister hoe de stemmen van de 4 instrumenten in elkaar vlechten en elkaar antwoorden. En bedenk vooral dat u er niet meteen iets van hoeft te vinden.

Wagner

Tijdens het slotconcert op zondag 5 juni  komen alle facetten van Wagners gecompliceerde persoonlijkheid aan bod. Muzikaal omvat het concert alle periodes van de wellicht meest omstreden componist ooit. Van zijn vroege pianowerken tot het mythische Parsifal. Ook zal er muziek te horen zijn die juist een reactie is op de vaak manipulatieve kracht van zijn kunst. Sopraan Katrien Baerts sluit het festival orkestraal af met een van de meest spectaculaire slotaria’s uit de muziekgeschiedenis!

Het ZOOM! Festival 2016 wordt gehouden van 2 t/m 5 juni op diverse locaties in Rheden, Roozendaal en Doesburg. Het volledige programma van het festival staat op de site.

In het MAX Avond op NPO Radio 4 zijn zowel het openingsconcert op donderdag 2 juni 2016 als het slotconcert op zondag 5 juni 2016 te horen.

Geef een reactie