blackbird

Zangeres Blackbird eert Ruth Jacott: “ze is echt een vakvrouw”

Ruth Jacott is door het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker uitgeroepen tot Gouden held van de Nederlandse muziek. Zangeres Blackbird brengt haar op de slotdag van de Gouden Helden-periode, 31 maart 2021, een muzikale ode. Wij spreken met haar.

Altijd bezig met muziek

Merel Koman, zoals Blackbird heet, is als kind al enorm veel met muziek bezig. Zij zingt in een koor, in de schoolband en doet mee aan talentenjachten. 1 van deze talentenjachten – ze wordt dan 2e – doet haar beseffen dat zij later zangeres wil worden. “Ik zong toen Hemel & Aarde van Edsilia Rombley en toen viel het kwartje echt. Ik werd zo gelukkig van op het podium staan en realiseerde me dat ik dit echt nog veel vaker wilde doen.” Een opleiding aan het conservatorium volgt en inmiddels is er ook een debuutalbum én is zij van plan om op tour te gaan zodra dit weer kan.

Inspiratiebron

Als muzikant laat zij zich onder meer inspireren door haar collega’s. Collega’s als Ruth Jacott. “Ik vind haar geweldig. Ze is echt een vakvrouw en wist al aan het begin van haar carrière zo goed hoe ze zichzelf wilde neerzetten. Ik zie haar al mijn hele leven optreden en ze komt echt over alsof ze wil zeggen: ik doe precies hoe ik het wil doen. Ze gaat haar eigen weg en dat doe ik ook. Heel inspirerend.”

Niet alleen haar zelfverzekerde houding maakt Ruth volgens Merel tot een echt voorbeeld. “Ruth heeft echt een strot. Het is niet per se dat zij extreme kanten op gaat qua productie, maar haar stem alleen al houdt het liedje overeind”, legt zij uit. “Ook het plezier dat zij uitstraalt op het podium is fantastisch. Ik heb haar eens in het theater gezien en ze gaat er helemaal in op. Dat is echt supervet.”

Cover

Dat zij nu een liedje van Ruth mag zingen als eerbetoon aan haar, vindt Blackbird een grote eer. “Ik doe het echt uit respect voor Ruth en haar muziek.” Welk nummer zij zal zingen, houdt zij nog even geheim. In plaats daarvan vertelt zij hoe zij tot de keuze is gekomen. “Ik begon met het beluisteren van haar muziek op Spotify. Je denkt dan dat je op de hoogte bent, maar het is bizar hoeveel zij heeft gemaakt”, vertelt ze.

Op een gegeven moment stuit zij op een kanshebber. “Ik zette het op en hoorde er meteen de country, Nashville-achtige ballade in die ik in mijn hoofd had. Hoe het zou klinken met mijn band en met mijn stem. De melodie is tijdloos en het liedje overleeft in allerlei soorten jasjes.”

Gevoelige snaar

Ook de lading van het lied spreekt meteen aan. “Toen ik bezig was met de tekst raakte het me echt. Ik dacht: dit liedje kan wel voor deze tijd geschreven zijn. Ook is het is een bijzonder nummer voor veel van haar fans en het raakt bij velen een gevoelige snaar.”

Eindresultaat

Zoals gezegd zal Blackbird op 31 maart haar eerbetoon aan Ruth Jacott ten gehore brengen. Zij is dan samen met Ruth te gast bij Tijd voor MAX en het nummer is eerder die dag ook te horen in het radioprogramma Lunch Lekker met Daniel Dekker. Merel kijkt enorm uit naar haar optreden en Ruths reactie.

Ook zo benieuwd? Lunch Lekker hoort u elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5 en Tijd voor MAX is elke werkdag te zien rond 17.10 op NPO 1.

Geef een reactie