Ruth Jacott

Gouden held Ruth Jacott: “groot compliment dat ik op deze manier de aandacht krijg”

Het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker heeft Ruth Jacott in maart 2021 geëerd als Gouden held van de Nederlandse muziek. Op de slotdag van deze Gouden helden-periode brengt zangeres Blackbird een muzikale ode aan haar. Hoe vindt Ruth het om op deze manier in het zonnetje gezet te worden? En wat maakt het bij haar los als een andere artiest een nummer van haar zingt?

Al vanaf de jaren 80

Ruth Jacott is al vanaf de jaren 80 actief in de Nederlandse muziekwereld. Nadat zij in 1986 samen met Lisa Boray en Marielle Tromp het beroemde Belgische Knokke Festival wint, gaan er veel deuren voor haar open. Zo speelt zij in 1987 in de Nederlandse en Zwitserse versie van de wereldberoemde musical Cats en ontvangt zij in 1989 een zilveren harp voor jong talent voor haar rol in de musical A Night at the Cotton Club. Na haar succesvolle deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1993 met het nummer Vrede begint zij met het uitbrengen van muziek, iets wat zij tot op de dag van vandaag natuurlijk doet.

Compliment

Dat Lunch Lekker haar in maart tot Gouden held van de Nederlandse muziek heeft gekroond, vindt zij een eer: “Ik vind dat een groot compliment. Echt supertof dat je een maand lang de aandacht krijgt op deze manier. Dat is geweldig.”

Blackbird

Elke Gouden helden-periode wordt afgesloten door een artiest die een liedje van de gouden held in kwestie covert. Deze keer is dat dus zangeres Blackbird. Dat zij speciaal voor deze gelegenheid een nummer in een nieuw jasje heeft gestoken, vindt Ruth Jacott ook fantastisch. “Dat is toch supertof. Ik vind het heel leuk om te horen dat Blackbird iets met mijn muziek heeft en het aandurft om daar een eigen draai aan te geven. Ik ken haar nog niet, maar ik vind haar nu al leuk.”

Andere artiesten

Het is niet de eerste keer dat een andere artiest een nummer van haar covert, maar elke keer vindt zij het weer een groot compliment. “Mannelijke collega’s als Tino Martin zingen mijn nummers vaak tijdens hun optredens. Dat zij voor een set van een half uur een paar nummers van mij kiezen om te zingen, vind ik heel mooi. Ze voelen er echt iets bij, anders zouden ze natuurlijk geen nummers van mij zingen.” Dat Ruth Jacott enorm enthousiast wordt als andere artiesten haar liedjes doen, is ook te zien in een uitzending van het tv-programma Beste Zangers uit 2013. Hieronder ziet u een fragment uit dat programma.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Slotdag Gouden helden

Het wordt pas in Lunch Lekker van 31 maart bekend gemaakt welk nummer van Ruth Blackbird zal zingen. Waar de keuze ook op is gevallen, Ruth vindt het bij voorbaat al geweldig. “Het maakt me helemaal niet uit welk nummer zij kiest, want ik sta achter alles wat ik ooit heb ingezongen. Ik ben gewoon heel erg benieuwd waarmee zij komt.”

Ruth Jacott is op 31 maart 2021 eerst te gast in het NPO Radio 5-programma Lunch lekker en later op de dag bij Tijd voor MAX. In dit laatstgenoemde programma zal Blackbird het door haar cover live spelen.

Geef een reactie