ruth jacott

Het verhaal achter Vrede van Ruth Jacott

In het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker wordt Ruth Jacott de hele maand geëerd in het kader van het project Gouden Helden van de Nederlandse Muziek. Elke dag wordt er muziek van haar gedraaid in de show. Vandaag, op 17 maart 2021, komt onder ander haar hit Vrede voorbij. Dit is het verhaal achter dat nummer.

Songfestival

Ruth Jacott begint haar muzikale carrière in de jaren 80, maar breekt in 1993 echt door als zij gevraagd wordt om namens Nederland mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. In de nationale finale zingt Ruth 8 liedjes van verschillende componisten, maar de winst gaat naar Vrede, geschreven door het trio Eric Van Thijn Jochem Fluitsma en Henk Westbroek. Andere composities zijn onder andere van de hand van Edwin Schimscheimer, Gerrit Den Braber en Lisa Boray.

Televoting

Vrede komt uit als winnaar uit de bus nadat er gestemd is door de vakjury en de het publiek. Die laatste groep heeft hun voorkeur door kunnen geven via de telefoon, wat televoting wordt genoemd. Anno 2021 is televoting de normaalste zaak van de wereld, zeker rondom alle evenementen die iets te maken hebben met het Eurovisie Songfestival. In 1993 is dat iets anders. Het is de eerste keer dat dit middel wordt ingezet om het winnende liedje aan te wijzen tijdens de landelijke finale.

Het Nederlandse publiek is dus enthousiast over Vrede en het Europese publiek blijkt dit ook te zijn. Op het liedjesfestijn, dat in 1993 in Ierland wordt gehouden, weet Ruth Jacott de 6e plek te behalen. In totaal doen er 25 landen mee. De winst gaat, net als in 1992, naar de Ierse inzending.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Debuutplaat

1993 is ook het jaar dat Ruth Jacott haar debuutplaat uitbrengt. Hier staat Vrede ook op, net als het lied Blijf bij mij, dat zij 2 maanden na het songfestival in Ierland samen met Paul de Leeuw uitbrengt. Daarnaast staan ook de 7 andere liedjes die zij in de nationale finale zingt op het album.

Gouden held

Sindsdien het uitkomen van haar eerste cd is Ruth Jacott niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscène. Vandaar ook dat zij nu wordt geëerd als Gouden held van de Nederlandse muziek in Lunch Lekker. Op 17 maart 2021 hoort u in dit programma Vrede voorbij komen.

Lunch Lekker, elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: redactie Lunch Lekker, YouTube)

Geef een reactie