ramses shaffy

Het verhaal achter Sammy van Ramses Shaffy

In het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker wordt Ramses Shaffy de hele maand  postuum geëerd in het kader van het project Gouden Helden van de Nederlandse Muziek. Elke dag wordt er muziek van hem gedraaid in de show. Vandaag, op 12 mei 2021, komt onder ander zijn hit Sammy voorbij. Dit is het verhaal achter dat nummer.

Wie is Sammy?

Sammy komt uit in 1966 en staat op Shaffy’s album Ramses II, zijn 2e plaat. Wie het liedje luistert, hoort direct dat het over een jongen gaat, maar op wie is het nummer gebaseerd? Daarover is door de jaren heen flink gespeculeerd. Volgens Shaffy’s vriendin Liesbeth List gaat Sammy over John Rosinga. Rosinga is begin jaren 60 1 van de mensen die de groep Shaffy Chantant mogelijk maakt.

Rosinga is destijds eigenaar van een reclamefilmbureau en neemt ooit in het bijzijn van Ramses Shaffy en enkele andere mensen de drug LSD. Hij kreeg een ‘bad trip’ en begon vervolgens te huilen. Volgens Liesbeth List schreef Ramses het nummer Sammy dan ook als een troostlied met John Rosinga in gedachten.

Ivo Samkalden wordt ook als een potentiële Sammy genoemd. Hij is tussen 1967 en 1977 burgemeester van Amsterdam en zou Ramses hebben geïnspireerd om dit nummer te schrijven en uit te brengen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De echte

Uiteindelijk blijken zowel Samkalden als Rosinga niet de Sammy’s. Hardie Kats, een gepensioneerde NASA-onderzoeker, laat ongeveer 2 geleden weten dat hij de Sammy is waar in het nummer over wordt gezongen. Hij leert Ramses Shaffy kennen op het Huygens Lyceum in Voorburg toen Ramses nog door het leven ging onder de naam Didi Snellen.

Op een schoolreünie in 1968 vertelt Ramses aan Hardie dat hij dit nummer speciaal voor hem had gemaakt. Kats komt uit een Joods gezin en blijkt na de vevrijding in 1945 75 familieleden te hebben verloren. De boodschap van het nummer is dan ook: ‘Blijf omhoog kijken Sammy, recht je rug, blijf positief en laat je niet gek maken’.

Sammy als monument

Inmiddels heeft Sammy ook een eigen monument. In 2019 wordt in Leiden het kunstwerk Sammy Hoog onthuld, ter nagedachtenis aan Shaffy. Het staat nabij de plek waar de zanger tussen 1940 en 1952 woont.

Sammy van Ramses Shaffy hoort u op 12 mei 2021 in Lunch Lekker. U hoort dit programma elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: redactie Lunch Lekker, ANP)

Geef een antwoord