driving home for christmas

Plaatwaarde: Driving Home For Christmas van Chris Rea

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Driving Home For Christmas van Chris Rea.

Uitzondering voor Chris Rea

Normaal gesproken behandelen we in deze rubriek alleen albums, maar voor Driving Home For Christmas van Chris Rea maken we graag een uitzondering. Dit kerstnummer wordt in 1986 uitgebracht als B-kant van het nummer Hello Friend. In 1988 maakt het deel uit van de ep Driving Home For Christmas (The Christmas EP) en in datzelfde jaar staat het nummer ook op het goedverkopende verzamelalbum New Light Through Old Window. In deze editie van Plaatwaarde behandelen we de single uit 1986.

Ontstaan van Driving Home For Christmas

Driving Home For Christmas komt tot leven als Chris Rea en zijn keyboardspeler Max Middleton piano’s aan het uittesten zijn. De 2 zijn een beetje aan het dollen als opeens de kenmerkende melodielijn van Driving Home For Christmas zich opeens openbaart. “Dat is een goed lied, dat moet je opnemen”, is de reactie van iemand die de 2 dit hoort spelen. Een goed idee, vindt Rea, maar de tekst ontbreekt nog. Gelukkig hoeft de muzikant daarvoor alleen even in zijn blik met onafgemaakte teksten te kijken. Hij heeft in 1978 tijdens een barre, winterse autorit van Londen naar het Noord-Engelse Middlesbrough een tekst geschreven die perfect bij de melodie lijkt te passen. Driving Home For Christmas is een feit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Grijsgedraaid op de radio

Het nummer komt voor het eerst uit in 1986, maar klinkt dan nog iets anders. De strijkers en het bekende intro ontbreken dan nog. Dier worden pas 2 jaar later toegevoegd, als Rea opnieuw de studio induikt om het op te nemen. Dit keer heeft hij een echte hit te pakken. In zijn thuisland Groot-Brittannië bereikt het uiteindelijk de 11e plaats en staat het 54 weken in de hitlijst. In ons eigen land wordt het destijds geen hit, maar die achterstand is inmiddels ruimschoots ingehaald. Elk jaar wordt het nummer in de kerstperiode grijsgedraaid op de Nederlandse radio. Vooral op de commerciële radiozender SkyRadio is het heel vaak te horen. Niet zo gek ook, want deze zender draait rondom de feestdagen bijna alleen maar kerstnummers. In 2012 draaien ze het nummer bijvoorbeeld meer dan 1.653 keer, wat gelijk staat aan 105 uur(!). In 2018 is het nummer zelfs het meest gedraaide kerstnummer op de radio. Ook in 2019 wordt het alweer veelvuldig gedraaid.

Marjolein taxeert Driving Home For Christmas

“De waarde van de single van Driving Home For Christmas van Chris Rea varieert. De versies ook. Het nummer is zowel als A en B-kant op plaat verschenen, de laatste zelfs met verschillende A-kanten. Ik beperk me tot de A-kant versies. Bij deze versie kan de waarde een vroege Duitse persing met daarbij een promosheet oplopen tot ongeveer 40 euro. De Europese versie uit 1988 en vrijwel dezelfde kenmerken is daarentegen een stuk minder waard: slechts 6 tot 10 euro. In Japan is de single in een gewone en een promoversie uitgebracht. De waarde van beide is beperkt, zo’n 10 tot 15 euro. Naast de ‘gewone’ single zijn er ook EP’s verschenen, met de titel Driving Home For christmas (The Christmas EP). Een ep is een single met meer dan 2 nummers. Meestal zijn het er 4, en dat is hier ook het geval. De waarde van de Engelse versie van deze ep ligt tussen de 25 en 40 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zo’n 8 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Duitse persing

Het catalogusnummer is 885444-7. Het label is Magnet. De belangrijkste kenmerken van de hoes: Wit, met een blauwe afbeelding in het midden, het catalogusnummer rechtsboven. De belangrijkste kenmerken van het label op de plaat: zilverkleurig met links van het grote gat het logo van het label. De naam staat bovenaan, de titel onderaan. Het catalogusnummer bevindt zich rechts met daaronder ‘GEMA’, de naam van de Duitse muziekrechtenorganisatie. Bij deze versie is ook een promosheet geleverd. Als het helemaal compleet is, heeft het een waarde van zo’n 25 tot 40 euro.

Vroege Europese persing

Het catalogusnummer is 108.712. Het label is Magnet. De belangrijkste kenmerken van de hoes zijn: Wit, met blauwe afbeelding in het midden. De afbeelding staat ook op de achterkant van het hoesje, met rechtsboven de barcode en het catalogusnummer. De belangrijkste kenmerken van het label op de plaat: zilverkleurig, boven het grote gat het logo van het label. De naam en titel staan onderaan. Het catalogusnummer bevindt zich rechts en aan de linkerkant de vermelding van de muziekrechtenorganisaties GEMA, STEMRA en BIEM. De waarde is 6 tot 10 euro.

Japanse persing

Het catalogusnummer is VIPX-18977. Het label is Magnet. De belangrijkste kenmerken van de hoes zijn: wit, met met de afbeelding van een huisje in het midden. Linksonder de barcode en het catalogusnummer. De titel staat zowel in het Engels als in het Japans op de hoes. Er is een gewone uitgave en een promoversie in Japan verschenen. Bij de laatste staat dat vermeld op het label van de plaat. De waarde van beide is met 10 tot 15 euro beperkt, maar er zit wel een stijgende lijn in de waarde.

Engelse 4-track ep

Het catalogusnummer is YZ325 /247238-7. Het label is Magnet. De belangrijkste kenmerken van de hoes zijn: wit, met even boven het midden de naam en titel en rechtsonder een kerstboom. De belangrijkste kenmerken van het label op de plaat: Groen, met een klein gat in het midden en bovenaan een barcode. De waarde is 25 tot 40 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 21 december 2019 behandelt hij Driving Home For ChristmasWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: Rolling Stone, The Guardian, Discogs, Marjolein van Dam)

Geef een reactie