kersthit

Een goede kersthit is een jaarlijkse goudmijn

Het zijn inmiddels klassieker: Driving Home for Christmas, Last Christmas, All I want for Christmas is you en natuurlijk niet te vergeten Flappie van Youp van ’t Hek. Een goede kersthit levert de artiesten ieder jaar weer een behoorlijke bijverdienste op.  

Lange nummers lonen

Niet alleen hoe vaak het nummer wordt gedraaid is belangrijk, ook hoe lang het nummer is te horen. Lange nummers lijken te lonen. De afgelopen jaren stond Chris Rea met Driving Home for Christmas met stip op 1. Deze plaat werd het meest en het langst gedraaid op de radio. Op nummer 2 staat Wham! met Last Christmas, op 3 Mariah Carey met All I want voor Christmas is you.

Verdiensten

Hoeveel de artiesten hier aan verdienen is niet bekend. “De gemiddelde radiospeeltijd kost zo’n 19 euro. In 2015 werd Driving Home for Christmas ruim 547 keer gedraaid. Dat betekent dat hij met een gemiddelde speeltijd van 3 minuten grofweg 10.000 euro aan het draaien van zijn nummer verdient”, aldus Frank Janssen van Buma/Stemra. “En dit is alleen nog maar in Nederland. Zijn nummer is nog in tal van andere landen te horen.”

Miss Montreal

Daarnaast levert het online afspelen van nummers de artiest ook veel geld op. In Nederland worden kersthits vooral via Spotify beluisterd. Het nummer van Mariah Carey werd het meest beluisterd, maar liefst 2.5 miljoen keer. Dus alleen al in Nederland levert dit Mariah Carey grofweg 19.000 dollar op. Miss Montreal is in 2015 de hoogste Nederlander op de lijst. Haar kersthit Being alone at Christmas is 345 keer gedraaid.

(Bron: NOS)

Geef een reactie