Wie Maakt Het Verschil? Hersenstichting

Gezonde hersenen zijn van levensbelang

In iedere aflevering van het MAX-programma Wie Maakt Het Verschil? ontmoet een BN’er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. Peter Timofeeff, Inge Ipenburg, Stanley Burleson, Andrea Kruis en Nance gaan vanuit hun persoonlijke betrokkenheid op zoek naar levensreddende oplossingen.

1 op de 4 mensen krijgt in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Dat moet stoppen. Word donateur van de Hersenstichting.

petertimofeeff_hersenstichting_800_400In 2014 wordt oud weerman Peter Timofeeff getroffen door een beroerte. Van het een op het andere moment is hij halfzijdig verlamd en kan hij niet meer praten. Alles moet hij opnieuw leren. Door intensieve revalidatie is hij goed hersteld. Maar waarom lukt dat niet bij iedereen? En welke innovaties zijn er voor de patiënt van nu en voor de toekomst?

 

Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding en is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Jaarlijks worden 45.000 Nederlanders door een beroerte getroffen. Patiënten die het overleven, hebben vaak blijvende klachten, zoals verlamming, vermoeidheid, concentratieproblemen of problemen met praten. De afgelopen decennia zijn een aantal behandelingen ontwikkeld, maar die zijn lang niet altijd succesvol. Daarom is onderzoek hard nodig.

Behandeling

Een beroerte door afsluiting van een bloedvat, ook wel herseninfarct genoemd, komt in Nederland ruim 30.000 keer per jaar voor. Een nieuwe behandeling is de intra-arteriële behandeling. Via een klein slangetje wordt het stolsel op mechanische wijze uit het bloedvat verwijderd. Deze methode is veilig en effectief gebleken, mits uitgevoerd binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten.

Helaas arriveren meer dan 25% van de patiënten met een herseninfarct te lang na het begin van de klachten in een ziekenhuis of wordt wakker met de verschijnselen van een herseninfarct zodat het tijdstip van het ontstaan van het infarct niet duidelijk is. Zij komen niet in aanmerking voor deze, omdat de kans op een effect van de behandeling in deze groep patiënten uiterst klein wordt geacht.

Maar er zijn aanwijzingen dat patiënten die binnen 6-12 uur na het begin van de klachten worden behandeld, beter herstellen dan patiënten die helemaal niet behandeld zijn. De Hersenstichting wil dit verder onderzoeken, zodat voor deze groep patiënten, die weliswaar te laat in het ziekenhuis komt, maar voldoet aan enkele specifieke criteria, er toch een effectieve behandelmogelijkheid komt. “Deze snelle behandeling heeft als doel om de schade in de hersenen te beperken. We proberen hiermee de blijvende gevolgen voor de patiënt te verminderen”, aldus Herman de Haan, directeur van de Hersenstichting.

de heer A. Derks, MUMC

Over de Hersenstichting

De Hersenstichting werkt al meer dan 27 jaar aan oplossingen voor de problematiek die hersenaandoeningen met zich meebrengen. Niet alleen willen ze ervoor zorgen dat hersenaandoeningen in de toekomst beter behandelbaar en uiteindelijk zelfs geneesbaar zijn, ze willen er ook voor zorgen dat minder mensen getroffen worden door een hersenaandoening of het moment waarop mensen getroffen worden zolang mogelijk uitstellen. Daarnaast willen ze dat de patiënt van nu toegang heeft tot de best mogelijke zorg. Om dit te bereiken laten ze onderzoek doen, geven ze voorlichting en voeren ze vernieuwende projecten uit.

1 op de 4 mensen krijgt in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Dat moet stoppen. Word donateur van de Hersenstichting.

Wie Maakt Het Verschil? is te zien op vrijdag 16 juni 2017 rond 18.45 uur op NPO 2.

(Deze uitzending van Wie Maakt Het Verschil? wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting)

Geef een reactie