Welke Nederlanders zijn het meest trots op hun provincie?

Voelen mensen zich meer Nederlander, Europeaan of meer verbonden aan de eigen provincie. Lokale omroepen en I&O Research hebben in opdracht van de NOS een enquête gemaakt. Op de websites van de lokale omroepen kan de enquête ingevuld worden. In de enquête wordt onder andere ook gevraagd hoe trots de mensen zijn op hun provincie en waarom precies. Hieruit zijn verschillende uitslagen gekomen.

Land of provincie?

57 procent van de ondervraagden voelt zich in de eerste plaats het meest Nederlands. Behalve in de 3 provincies Groningen, Friesland en Limburg. De inwoners van deze provincies voelen zich meer verbonden met de provincie dan met Nederland. In de provincie Overijssel ligt het nog weer anders. Hier voelen de mensen zich meer verbonden met de streek dan met de provincie. Bijvoorbeeld Twente en Salland. De mensen in de Randstad-provincies voelen zich vooral verbonden met hun woonplaats. Waar de inwoners van verschillende provincies over het algemeen het meest trots op zijn volgens het onderzoek van I&O Research is de natuur, de mentaliteit van de provinciegenoten, binnenstad/stadsgezicht, cultuur en traditie of bedrijf/economie.

Verschil in trots tussen jong en oud

Opvallend aan het onderzoek is het verschil in trots tussen jong en oud. Veel jongeren vinden de mentaliteit van de mensen iets om trots op te zijn. In de noordelijke en oostelijke provincies is nuchterheid het meest genoemde aspect. De jongeren in de steden Groningen, Utrecht en Rotterdam zijn erg trots op hun stad, over het algemeen veel trotser dan de oudere bewoners. Ouderen in verschillende provincies zijn vaak trots op de natuur. De mooie heide, het landschap, de zee en de duinen.

Schaamte voor de provincie

Ook is er in de enquête gevraagd of mensen zich schamen voor kenmerken van de provincie. Bij 29 procent van de mensen is dit het geval. In Zeeland en Zuid-Holland schaamt 18 procent van de inwoners zich voor de mentaliteit van de mensen in de provincie. In Flevoland schamen relatief veel mensen zich voor de stadsgezichten en de natuur. In Limburg en Friesland staat de taal boven aan het lijstje van schaamte. 15 procent van de mensen schaamt zich voor de taal van de provincie. Opvallend want de taal staat ook bovenaan het lijstje van waar de mensen het meest trots op zijn in hun provincie.

Wilt u zelf kijken wat de kenmerken en cijfers van uw provincie zijn? U kunt het rapport van  I&O Research zelf bekijken.

(Bron: NOS/I&O Research) 

Geef een reactie