Het De MAX! lentekoeien-concert

Weidegang koeien voorzien van muziek tijdens het De MAX! Lentekoeien-concert

Kort geleden vertelt boer Jan-Arie in het MAX NPO Radio 5-programma De MAX! over de muziek die hij regelmatig draait voor zijn koeien. Zijn dieren zijn er gek op! Daarom komt De MAX! nu een heus Lentekoeien-concert voor de ‘meiden’ van Jan-Arie. 

Muzikale weidegang

De koeien van Jan-Arie gaan vandaag, op 30 maart 2021, weer de wei in na een winter op stal. In 2021 zal hun weidegang tijdens het De MAX lentekoeien-concert muzikaal begeleid worden door de band Scotch. Uiteraard zijn De MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp ook van de partij.

Live in Lunch Lekker

Het De MAX! lentekoeien-concert wordt live uitgezonden in de MAX-radioshow Lunch Lekker. Lunch Lekker is elke werkdag te horen tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5. Uiteraard zal er in De MAX! zelf ook worden teruggeblikt op het concert. De MAX! is elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur te horen op dezelfde zender.

Video

Wilt u het concert niet alleen beluisteren, maar ook zien? Dat kan op de facebookpagina van De MAX! nadat de koeien hun weg in de wei weer hebben gevonden wordt er op de pagina van het programma een video geplaatst.

Koeien en muziek

Niet alleen de koeien van Jan-Arie zijn dol op muziek. Hoewel het niet wetenschappelijk is vastgesteld, lijken koeien over de hele wereld te genieten van dit soort klanken. Vooral rustigere liedjes hebben hun voorkeur, zo onderschrijft een Brits onderzoek uit 2001. Wetenschappers van de universiteit van Leicester laten 1.000 koeien gedurende 9 weken lang naar bepaalde muziek luisteren en kijken vervolgens wat dit voor invloed heeft op de melkproductie.

De eindstand is dat koeien 3 procent meer melk geven als zij luisteren naar kalmerende muziek. Volgens hoofdonderzoeker Adrian North komt dat omdat rustgevende muziek waarschijnlijk stress reduceert.

(Bron: Leicester universiteit, redactie De MAX, redactie Lunch Lekker)

Geef een antwoord