Wat is de beste zitplaats in de bioscoop?

Het lijkt op 16 mei 2018 iets minder mooi weer te worden dan eerder in de week. Een ideale dag om naar de bioscoop te gaan, maar welke zitplaatsen moet u kiezen om helemaal op te gaan in de film? Een stoel vooraan, het populaire midden of juist achteraan? 

Middenin toch echt het best?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is nieuwssite nu.nl op zoek gegaan. Volgens een woordvoerder van bioscoopketen Pathé, die bijna in elke grote stad vertegenwoordigd is, ligt de ideale zitplaats op ongeveer tweederde van de zaal. Dat is dus redelijk in het midden. De reden? Hier is het geluid het meest optimaal en kunt u het makkelijkste opgaan in de film. Filmdeskundige en universiteitsdocent Gertjan Willems onderstreept dit, maar zegt zelf nooit in het midden te gaan zitten. Hij zit liever op de voorste rij, een plek die vaak wordt gezien als de slechtste positie.
Vanaf de eerste rij is het scherm immers niet altijd even goed te zien en ook de ondertiteling is minder makkelijk te lezen. Toch geniet de eerste rij wel succes onder échte filmliefhebbers, want wie vooraan zit, heeft geen last van andere bioscoopbezoekers en kan gewoon weglopen als hij of zij de film slecht vindt.

Maar waar dan in het midden?

Hoewel een plek in het midden dus wordt gezien als de beste van een bioscoopzaal, is het nog steeds niet duidelijk wáár in het midden het dan het best toeven is. Helemaal in het midden van de middelste rij, of toch aan de buitenkant? Dit blijkt vooral te maken te hebben met voorkeur. Mensen met een zwakke blaas, lange benen of beide, kiezen bijvoorbeeld vaak voor een plek aan de buitenkant van de rij. Gewoon, omdat dit het meest praktisch is.

Dit zegt uw favoriete zitplaats over uw persoonlijkheid

Volgens Japans onderzoek zijn er meer eigenschappen toe te kennen aan mensen die het liefst aan het uiteinde van de middelste rij gaan zitten. Volgens psychologe Hiromi Mizuki hebben deze personen veel behoefte aan persoonlijke ruimte en zijn ze wat onzeker aangelegd. Iemand die in het midden van de middelste rij gaat zitten, is juist erg zelfverzekerd, meent zij. Onzin? zeker niet, want er zijn wereldwijd veel onderzoeken gedaan naar de zitplek die mensen kiezen in relatie tot hun karakter. Hieruit blijkt dat iemand met veel zelfvertrouwen sneller geneigd is een centrale plaats in te nemen. Deze vlieger gaat ook op voor bioscoopbezoekers.

(Bron: NU.nl, RTL Nieuws)

Geef een reactie