Verzetsvrouw Truus Menger overleden

Oud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag 18 juni 2016 op 92-jarige leeftijd in haar woonplaats Grootebroek overleden. Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, zondagavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld.

Hannie Schaft

Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal. Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was 16 toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze besloot om samen met haar jongere zus Freddie in het Haarlemse verzet te gaan. Na de oorlog profileerde Menger-Oversteegen zich als kunstenares. Een bekend werk van haar is het standbeeld van Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark.

Inzet

De zussen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Menger-Oversteegen zegt in haar boek ‘Toen niet, nu niet, nooit’ dat het verzet haar en haar zusje goed kon gebruiken, omdat zij als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi’s. Ze werden ingezet om NSB’ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze sabotage.

Kunstwerken

Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Op veel plaatsen in het land staan kunstwerken van haar hand. In Zaandam staat van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Eén van de twee glazen tranen werd onlangs ontvreemd.

Nelson Mandela

Direct vanaf 1945 begon Menger-Oversteegen op scholen gastlessen te geven over de oorlog, om te waarschuwen voor het gevaar van fascistoïde regimes. Ook trad ze geregeld op als spreker bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. Menger-Oversteegen droeg ook de internationale vrouwenbeweging en de anti-apartheidsstrijd een warm hart toe. In Zuid-Afrika had zij onder meer contact met Nelson Mandela. Dat leidde ertoe dat ook in Soweto bij Johannesburg een kunstwerk van haar hand is neergezet.

Documentaire

Op 16 mei 2016 vertelden Truus en Freddie in de documentaire Twee zussen in verzet nog wat het betekent om verzetsstrijder te zijn. Ze keken voor deze 2Doc nog één keer terug op hun oorlogsverleden, de offers die ze hebben gebracht, de dilemma’s die op hun pad kwamen en de beslissingen die ze hebben genomen over leven en dood.

Documentairemakers van Twee zussen in verzet Thijs Zeeman en Manon Hoornstra:

“De dappere, mooie, humoristische Truus Menger-Oversteegen is overleden. Een groot verlies. Zij stond in Tweede Wereldoorlog op waar velen bleven zitten. We zijn dankbaar dat we haar levensverhaal en dat van haar zus Freddie Dekker-Oversteegen de afgelopen jaren hebben mogen vastleggen. Een verhaal over moed en rechtvaardigheid en daarmee tijdloos.”

Wilt u de documentaire (opnieuw) bekijken? Dat kan via de volgende link: Twee zussen in verzet. U kunt op deze pagina ook een condoleance achter laten.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord