Twee zussen in het verzet

Hannie Schaft groeit na de Tweede Wereldoorlog uit tot het icoon van het Nederlandse verzet. Wat veel mensen niet weten is dat ze haar verzetsdaden samen met twee zussen uitvoert: de zussen Truus en Freddie Oversteegen. Drie jonge vrouwen die nergens voor terugdeinzen: samen voerden ze zware sabotageacties uit en ruimen ze landverraders en hoge Nazi-officieren uit de weg.

Verzetsstrijders

Truus en Freddie, inmiddels respectievelijk 92 en 90 jaar oud, vertellen in de documentaire Twee zussen in het verzet wat het betekent om verzetsstrijder te zijn. Ze kijken voor deze 2Doc nog één keer terug op hun oorlogsverleden, de offers die ze hebben gebracht, de dilemma’s die op hun pad kwamen en de beslissingen die ze hebben genomen over leven en dood. Het waren nog maar tienermeisjes van 16 en 14 jaar wanneer ze zich aansluiten bij het gewapend verzet. Hun vrouw-zijn bleek een ideale dekmantel voor het plegen van verzetsdaden. Samen met ‘het meisje met het rode haar’ – Hannie Schaft – zijn het tijdens de oorlog de 3 meest gezochte vrouwen van Nederland. Hun beslissing om bij het verzet te gaan, zou een blijvende impact hebben op hun leven en op dat van hun kinderen.

Erkenning

De documentairemakers Thijs Zeeman en Manon Hoornstra ontdekken het verhaal van de zussen bij toeval. Tot hun ontzetting ontdekken de makers dat de zussen na de bevrijding niet als helden zijn onthaald maar vanwege hun communistische achtergrond als het rode gevaar worden gezien en dus staatsgevaarlijk. De erkenning voor de zussen blijft decennia lang uit.

De makers

Thijs Zeeman (33) en Manon Hoornstra (44) zijn allebei al jarenlang actief als programmamaker, Thijs Zeeman als presentator van diverse televisieprogramma’s en Manon Hoornstra  als eindredacteur en regisseur. Hoornstra legt zich de laatste jaren toe op het maken van documentaires. Manon Hoornstra is 16 mei 2016 te gast op Tijd voor MAX Radio.

De MAX-documentaire Twee zussen in het verzet is te zien op maandag 16  mei 2016 om 17.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    pvvliet says:

    Toch verschrikkelijk dat we het verhaal van de twee zusjes niet kennen
    bedankt voor de objectiviteit van de documentaire makers

    Daarnaast lopen er verzetsmensen rond die het gewoon niet waren