Freddie Oversteegen

Verzetsvrouw Freddie Oversteegen overleden

Verzetsstrijdster Freddie Oversteegen is op woensdag 5 september 2018 op 92-jarige leeftijd overleden. Dat is door haar familie bekend gemaakt. De verzetsvrouw overlijdt een dag voor haar 93e verjaardag. 

Verzet

Als veertienjarig meisje is Oversteegen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een van de jongste leden van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter. Ze trekt in het verzet samen op met haar zus Truus Menger-Oversteegen, die in 2016 op 92-jarige leeftijd overlijdt, en met Hannie Schaft, die net voor het einde van de oorlog is gefusilleerd.

Getraumatiseerd

Als jonge meisjes wekken de zussen weinig argwaan, wat hun verzetswerk des te effectiever maakte. Ze zijn onder meer betrokken bij het liquideren van nazi’s en sabotageacties. Oversteegen treedt in haar verdere leven niet veel naar buiten over haar verzetswerk, waar ze volgens haar nabestaanden behoorlijk door getraumatiseerd was. Haar zus Truus schrijft het boek ‘oen niet, nu niet, nooit over hun tijd in het Haarlemse verzet.

Twee zussen in verzet

In de documentaire Twee zussen in verzet vertellen Freddie Oversteegen en haar zus Truus Menger-Oversteegen nog wat het betekent om verzetsstrijder te zijn. Ze keken voor deze 2Doc nog 1 keer terug op hun oorlogsverleden, de offers die ze hebben gebracht, de dilemma’s die op hun pad kwamen en de beslissingen die ze hebben genomen over leven en dood.

Mobilisatie-Oorlogskruis

Oversteegen is in Driehuis (Noord-Holland), waar ze de laatste jaren in een verzorgingshuis woont overleden. In 2014 ontving ze samen met haar zus het zogeheten Mobilisatie-Oorlogskruis. Premier Mark Rutte reikte de onderscheiding uit aan de zussen.

(Bron: ANP/MAX Vandaag)

Geef een reactie