luchtalarm

Verdwijnen luchtalarm met een jaar uitgesteld, sirene nog tot 2021 te horen

Al sinds 2016 is het aan de orde. Het luchtalarm dat tot nu toe nog elke eerste maandag van de maand te horen is wordt vervangen door het waarschuwingsmiddel NL-Alert. Dat blijkt echter wat meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht. De verdwijningsdatum van 1 januari 2020 is dan ook met een jaar uitgesteld, omdat die datum niet haalbaar is.

Moderne communicatiemiddelen

In 2016 is besloten om op termijn het luchtalarm uit te schakelen, omdat moderne communicatiemiddelen veel gerichter kunnen worden ingezet. Het digitale waarschuwingsmiddel NL-Alert moet samen met onder andere calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media het luchtalarm vervangen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer nu laten weten dat uitstel nodig is, omdat NL-Alert in de grensstreek nog niet voldoende werkt. Daarnaast willen een aantal veiligheidsregio’s de sirenes behouden, bijvoorbeeld in de buurt van chemische industrie.

Waarschuwing bij oorlogsdreiging

De huidige sirene is sinds 1993 in ons land te horen. Het is op dat moment de vervanger van een systeem dat in 1952 geïntroduceerd is, om te waarschuwen bij oorlogsdreiging. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 is besloten het oude, veel hardere signaal, plaats te laten maken voor het geluid dat ook nu nog te horen is. Het is vanaf 1993 ook meteen niet langer slechts een alarm voor oorlogsdreiging, maar voor rampen in het algemeen. Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland, die door de lokale overheid bediend worden. Met uitzondering van nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen is het signaal altijd om 12.00 uur op de eerste maandag van de maand 1 minuut en 26 seconden lang te horen.

Definitieve beslissing

De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Een definitieve beslissing om te stoppen met de sirene, die officieel het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) heet, zal nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd, aldus Grapperhaus.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, Quest)

Geef een reactie