Harley Davidson

Van onschatbare waarde: motor van Harley Davidson

Een motor van Harley Davidson uit 1924 die nog helemaal origineel is: waar vind je zoiets? Bij Van onschatbare waarde, natuurlijk. In de aankomende aflevering wordt er 1 aangeboden.

Uniek exemplaar

Het Amerikaanse motormerk Harley Davidson wordt in 1903 opgericht in de stad Milwaukee en geldt sindsdien als een van de bekendste en grootste motorfabrikanten ter wereld. Harley Davidson maakt in de meer dan 100 jaar dat het bestaat vele modellen, waaronder het model dat in Van onschatbare waarde wordt aangeboden. De motor is in 1924 gemaakt en behoort tot de laatste generatie van dit type motor. Waarom Harley destijds stopt met de productie is onduidelijk, maar het kan zijn dat dit met tegenvallende verkoopcijfers te maken heeft. In 1924 kost de motor ongeveer 300 dollar. Ter vergelijking: sommige modellen van Harley Davidson zijn anno 2019 duurder dan 35.000 euro.

Helemaal compleet

Dat er waarschijnlijk niet zoveel van dit type motor zijn, maakt het al uniek. Wat dit exemplaar nóg specialer maakt is dat de motor nog  helemaal compleet is. Hij is weliswaar gerestaureerd, maar hiervoor zijn alleen originele onderdelen uit de jaren 20 gebruikt. Alleen de tas die achterop de motor hangt is vermoedelijk van een latere datum. Het is onbekend wanneer de motor precies is gerestaureerd. Het kan zijn dat dit in Amerika is gebeurd, maar het is ook mogelijk dat dit in Nederland is gebeurd. Geschat wordt dat de motor rond 1950 naar ons land is gekomen.

Harley Davidson en de Grote Depressie

Zoals al gezegd is Harley Davidson een van de allergrootste motorproducenten ter wereld. Al vanaf begin jaren 20 domineert het bedrijf de markt, maar in 1929 komt er een kink in de kabel. Het gaat compleet mis op de Amerikaanse beurzen, waardoor er een grote, wereldwijde financiële crisis ontstaat. Hoewel er in Europa ook echt wel iets gemerkt wordt van de Grote Depressie (beter bekend onder de Engelse naam Great Depression), vallen de hardste klappen in Amerika. Miljoenen mensen verliezen hun baan en degenen die hun werk wel weten te behouden, kunnen vaak amper rondkomen.

Uiteindelijk duurt deze situatie van 1929 tot 1939. In die 10 jaar tijd heeft ook Harley Davidson het moeilijk. De verkoop zakt terug van 21.000 verkochte motoren in 1929 naar nog geen 4.000 in 1933. Uiteindelijk weet het bedrijf het als een van de weinige Amerikaanse motorfabrikanten te overleven, waardoor zij daarna hun positie alleen maar kunnen verstevigen. Vandaag de dag is het nog steeds een van de allergrootste motorproducten ter wereld en zijn de motoren belangrijke exportproducten.

Benieuwd naar de experts uit Van onschatbare waardeIlse DaatselaarBert DegenaarBas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Van onschatbare waarde is op 10 april 2019 te zien om 21.20 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Dit HD model is het model J en was de laatste Harley met de z.g. Flat-tank. Hierna kwamen de modellen met zadel tank.