van onschatbare waarde

Van onschatbare waarde: antieke dancing dolls

Antiek speelgoed is populair. Het wordt veel verzameld, maar is het ook iets waard? U gaat het zien in Van onschatbare waarde, waar zogenoemde dancing dolls worden aangeboden.

Kunstige poppen

Wie over een antiekmarkt loopt, zal veel oud speelgoed tegenkomen. Niet zo gek, want veel oude speelgoedstukken zijn kunstwerken op zich. Niet alleen is het speelgoed vaak zorgvuldig in elkaar gezet, het is meestal ook nog met de hand beschildert in de mooiste kleuren. Ook de dancing dolls, of dansende poppen, die in Van onschatbare waarde worden aangeboden zijn kunstig in elkaar gezet. Vermoedelijk zijn de opwindbare poppetjes met hoofden van porselein rond 1900 gebouwd in de speelgoedfabriek van speelgoedmaker Séraphin Fernand Martin.

Inspiratie uit Parijs

De speelgoedfabriek van Fernand Martin wordt opgericht in 1880 en is een van de eerste in Frankrijk die mechanisch speelgoed maakt. Voor zijn ontwerpen laat meneer Martin zich vooral inspireren door wat hij tegenkomt op straat. Gewapend met zijn fotocamera gaat hij de straat op en legt hij alles vast wat hij de moeite waard vindt.

Duitse pioniers

Ook de Duitse fabriek Lehmann maken ze in de 19e eeuw al mechanisch speelgoed, een techniek die dan nog heel nieuw is. Ook in deze fabriek worden alledaagse taferelen, zoals een voorbijrijdende fietser, gebruik als inspiratie voor het speelgoed.

lehmann

Een autootje van de Duitse speelgoedfabrikant Lehmmann in een Turks museum.

Het is bekend dat ook in deze fabriek dancing dolls worden gemaakt, maar degene die de poppetjes aanbiedt in Van onschatbare waarde weet bijna zeker dat deze exemplaren niet Duits zijn. Dat heeft te maken met het uurwerk op het speelgoed.

Benieuwd naar de experts uit Van onschatbare waardeIlse DaatselaarBert DegenaarBas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Geef een reactie