koning Willem-Alexander

TV-toespraak door koning Willem-Alexander over coronavirus

Koning Willem-Alexander spreekt het land vrijdagavond 20 maart 2020 via de televisie toe over de coronacrisis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL, SBS en enkele regionale omroepen.

Toespraken bij grote gebeurtenissen

Afgezien van zijn traditionele kersttoespraak, heeft de koning zich voor het laatst tot de bevolking gericht na de ramp met vlucht MH17 in juli 2014. Zijn moeder Beatrix is te zien geweest na de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn op 30 april 2009.

Dit heeft de koning gezegd

In de toespraak van 20 maart 2020 benoemd de koning enkele bevolkingsgroepen die het nu extra zwaar hebben. “We beseffen ook maar al te goed hoe onmisbaar de mensen zijn die voorkomen dat onze samenleving stilvalt. Mensen in de logistiek, de supermarkten, de schoonmaak, de ICT, het onderwijs, de kinderopvang, het openbaar vervoer, bij de politie en op al die andere plekken. U ‘draagt’ ons door deze moeilijke tijd heen. Zonder U gaat het simpelweg niet. Heel veel dank”, aldus de koning.

Ook richt hij zich tot de Nederlandse ouderen die nu veelal noodgedwongen thuis zitten. Hij benadrukt dat het vooral voor hen zwaar is dat de dagelijkse structuren opeen wegvallen. “We missen onze vaste patronen en vooral de mensen die daarbij horen. Je werkomgeving. De sportclub, de koffieochtend, de muziekvereniging, het familieweekend, de kerkdienst. Het gemis daaraan maakt deze situatie extra lastig voor iedereen, maar vooral voor mensen op leeftijd die kwetsbaar zijn.”

Om ervoor te zorgen dat deze mensen niet vereenzamen is het volgens de koning erg belangrijk om ‘ een wakend oog’ op anderen te houden en te helpen waar mogelijk. “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel!”

Overige koningshuizen

Naast koning Willem-Alexander hebben onder anderen koning Filip van België, koning Harald van Noorwegen en koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk de bevolking een hart onder de riem gestoken. Ze hebben opgeroepen tot solidariteit en vriendelijkheid in deze onzekere tijden.

Toespraak Rutte

Maandag 16 maart 2020 heeft ook premier Mark Rutte zich vanwege de grote gevolgen van het virus al tot de bevolking gericht in een toespraak. Zo’n 7 miljoen mensen hebben daarnaar gekeken, heeft Stichting KijkOnderzoek gemeld.

Social distancing

De coronacrisis raakt het koninklijk gezin ook persoonlijk. De koning, Máxima en hun 3 dochters doen aan social distancing, sinds ook in de Oostenrijkse gemeente Lech coronabesmettingen zijn vastgesteld. Social distancing is de Engelse term voor het op gepaste afstand blijven van elkaar. De koninklijke familie is eind februari op vakantie in het skioord geweest. Het gezin houdt in elk geval tot en met 21 maart afstand van anderen.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie