Tineke de Nooij

Tineke de Nooij vertelt: “Ik heb nog jaren contact gehouden met John Denver”

Tineke de Nooij is 60 jaar lang te horen op de radio. Dit jubileum wordt op 26 september 2020 gevierd met een speciale uitzending van haar TinekeShow op NPO Radio 5. In die 60 jaar heeft Tineke heel veel bekende mensen uit binnen- en buitenland gesproken. Wij halen samen met haar herinneringen op aan een aantal van deze beroemdheden.

Cliff Richard

“Mijn allereerste interview voor Veronica was in 1962 met Cliff Richard in Londen. Mijn moeder bracht me naar Schiphol en eenmaal binnen zie ik dat mijn vlucht geannuleerd was door mist in Londen. Gelukkig kon ik toen mee met een vlucht van British Airways die een half uur later vertrok, maar ik dacht wel: “o jee, dit heeft geen enkele zin. Dan kom ik aan en zal je zien dat ik te laat ben voor mijn interview.” Gelukkig had ik geen rekening gehouden met het tijdsverschil van een uur, dus ik was alsnog op tijd. Ik vond het reuze spannend, maar Cliff Richard, die toen al een grote ster was, was enorm aardig. Daarna heb ik hem nog een aantal keer geïnterviewd en elke keer was hij weer heel vriendelijk.”

André Rieu

“Een paar weken geleden keek ik op mijn speellijst voor mijn show en zag daar de naam van André Rieu staan. Ik dacht dus dat ik iets van hem ging draaien, maar toen kreeg ik hem opeens aan de telefoon. Tijdens ons gesprek begon hij ook over die keer dat ik piano mocht spelen in zijn orkest in een programma van Ron Brandsteder. Ik vond het zo leuk dat hij dat zei, want ik ben ontzettend trots op dat optreden. Het was wel hard oefenen, zo’n 3 maanden ongeveer. Ik ga natuurlijk niet zomaar voor miljoenen mensen piano spelen. Mijn hond werd er trouwens op een gegeven moment helemaal gek van en stoof elke keer onder de piano vandaan als ik voor de zoveelste keer de Turkse Mars van Mozart inzette.”

John Denver

“John Denver zou ik eigenlijk interviewen in Las Vegas, maar hij kon daar om één of andere reden niet komen, dus toen werd ik gevraagd om naar zijn huis in Aspen (in Colorado, red.) te komen. Nou, dat deed ik dus en toen zat ik zomaar bij John Denver thuis in zo’n typisch Amerikaans huis in de sneeuw. We hebben een hele tijd gepraat, ook over persoonlijke dingen. Zo bleken we ook gezamenlijke vrienden te hebben, wat natuurlijk een band schept. Na dit interview hebben we nog jarenlang contact gehouden. Ik herinner me ook nog dat ik weleens een interview heb gelezen waarin hij zei dat hij nog steeds contact met Tineke had. Uiteindelijk is het wel verwaterd, maar het was hartstikke leuk.”

The Cats

“The Cats kwamen vaak bij Veronica en waren altijd ontzettend vriendelijk. Hun manager, Jaap Buijs, bracht dan vaak gerookte paling of stoofpaling mee. Dan gingen we allemaal aan de lunchtafel zitten en aten we die paling op. En ondertussen natuurlijk de nieuwe single van de band draaien, want zo waren we dan ook wel weer.”

Stevie Wonder

“In 1964 gingen mijn collega Willem van Kooten (ook bekend als Joost den Draaijer, red.), en ik naar Parijs om Stevie Wonder te interviewen. Hij was toen pas 13, maar toen we zijn concert bijwoonden wisten we: dit is een wereldtalent. Hoe hij daar op dat podium zong en muziek maakte, dat was echt heel fascinerend. De volgende dag hebben we hem geïnterviewd in zijn hotel en dat vond ik reuze spannend. Hij was toen al heel beroemd, maar heel erg aardig en vriendelijk.”

Cornelis Vreeswijk

“Ik heb een keer een documentaire gemaakt over Cornelis Vreeswijk. Het was in de periode dat hij een nieuwe plaat aan het maken was en dat proces gingen wij vastleggen. Cornelis woonde in Zweden, waar hij echt een grootheid was. Wij daar dus heen met een ploeg, maar we mochten van zijn platenmaatschappij absoluut niet met hem praten over drank en ook geen alcohol drinken in zijn buurt. Cornelis had in die tijd een drankprobleem en ze waren bang dat de plaat nooit af zou komen als hij zou gaan drinken. We moesten er dus telkens overheen praten als iemand van de ploeg zoiets zei als: “zo, en straks lekker een biertje in het hotel“. Dan zeiden we snel: “een kop koffie is ook lekker!”

tineke de nooij

Tineke de Nooij met Cornelis Vreeswijk in Stockholm.

Graham Nash

“Eind jaren 60 interviewde ik Graham Nash. Hij had toen net The Hollies verlaten en was samen met Steven Stills en David Crosby bezig met de eerste Crosby, Stills & Nash-plaat. Voor het interview liet hij mij een bolletje hash zien dat hij bij zich had. Ik dacht dat hij er een sigaret van zou draaien, maar dat deed hij niet. Hij at het zo op. Als je het opeet komt het sneller in je bloed, dus na een kwartiertje praten snapte ik helemaal niets meer van wat hij zei. Hij was helemaal van de kaart. Toen heb ik wel ontzettend moeten lachen.”

 Speciale TinekeShow

De jubileumuitzending van TinekeShow is op 26 september  vanaf 12.00 uur te horen op NPO Radio 5. In dit programma wordt niet alleen stilgestaan bij haar 60-jarig jubileum op de radio, maar ook bij het feit dat TinekeShow 10 jaar bestaat. Op de 26e wordt ook het MAX-programma TV Monument met Tineke in de hoofdrol herhaald. U ziet dit programma om 17.10 uur op NPO 1. Daarnaast maakt Tineke op dit moment ook een podcast waarin zij radioherinneringen ophaalt. Deze podcast is te beluisteren op de website van NPO Radio 5.

Op 25 september 2020 is Tineke de Nooij te gast bij Tijd voor MAX om te vertellen over haar carrière. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reactie

 1. Jooel says:

  Hi Tineke

  Ik denk dat wij één van de weinige Nederlanders zijn die thuis bij John op bezoek zijn geweest. Ik was daar in 1978. Samen met een aantal andere Zittend op dat mooie terras zong John enige nummers van een LP die nog moest uitkomen.

  Helaas moest één van ons vroegtijdig afhaken en het was de bedoeling dat ik hem naar Denver airport zou rijden. Dat zou voor mij ook een vroegtijdig afscheid zijn van John. Ik vertelde dit John die direct zijn vader belde en vroeg om met de Learyet naar Aspen te komen omdat hij een passagier had die naar El Paso gevlogen moest worden.

  Thuis bij John zagen we de Learyet binnen komen waarna we naar Aspen airport gingen om onze passagier “ af te leveren“ en kennis te maken met zijn ouders.

  De volgende dag was John mijn privé piloot en hebben samen gevlogen in de Rocky Mountains.