Zandvoort

Tijd voor MAX en Hallo Nederland in Zandvoort

Tijd voor MAX en Hallo Nederland gaan weer op pad! Traditiegetrouw wordt het nieuwe seizoen afgetrapt vanuit 4 unieke locaties in Nederland. De toer gaat van start in Zandvoort gevolgd door Leeuwarden, Deventer en ’s-Hertogenbosch. Wij laten u graag kennismaken met deze prachtige Nederlandse steden. In vogelvlucht vertellen we iets over de geschiedenis van de stad. Dit keer: Zandvoort.

Badtoerisme

Zandvoort is bij het grote publiek vooral bekend als badplaats en van het Formule 1 racecircuit. Tot de 19e eeuw leeft het dorp vooral van de visvangst. Maar rond 1828 wordt er nog een inkomstenbron ontdekt: zeebaden. Het idee komt over vanuit Engeland en wordt door een Zandvoortse arts geïntroduceerd in Zandvoort. In datzelfde jaar wordt het eerste badhuis in gebruik genomen. Het zeebaden trekt mensen uit het hele land en ver daarbuiten. Met de aanleg van het eerste station in Zandvoort en een elektrische tramverbinding met Haarlem en later Amsterdam, neemt het badtoerisme een vlucht.

Wederopbouw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Zandvoort zwaar getroffen. In mei 1942 wordt de toegang tot het strand verboden en later moet vrijwel heel Zandvoort worden ontruimd.  Alle bebouwing vlak langs de kust, inclusief badhuizen, hotels, de watertoren en de boulevard worden gesloopt voor de aanleg van de Duitse Atlantikwall, een ruim 5000 meter lange verdedigingslinie. Overblijfselen van de bunkers zijn nog altijd in de duinen terug te vinden. Na de oorlog wordt Zandvoort herbouwd. Huizen, een watertoren en hotels moeten het dorp nieuw leven inblazen. Nog altijd is het toerisme de belangrijkste bron van inkomen voor Zandvoort.

Circuit Zandvoort

In 1939 opent het circuit van Zandvoort en wordt de eerste autorace gereden. Met de Tweede Wereldoorlog ertussen wordt op 7 augustus 1948 de eerste Grand Prix van Zandvoort gereden. Dit spektakel heet sinds 1950 De Grote Prijs van Nederland. Van 1952 tot halverwege de jaren 80 maakt deze race deel uit van de Formule 1. De laatste Formule 1 race wordt op 25 augustus 1985 gereden en wordt gewonnen door Niki Lauda.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste races die op het circuit worden verreden een race uit het DTM-kampioenschap, de Historic Grand Prix Zandvoort en de Masters of Formula 3. Hiernaast wordt het circuit gebruikt voor de nationale autosport en de diverse klassen van het Dutch National Racing Team. Op 31 augustus en 1 en 2 september 2018 wordt er wederom een Historic Grand Prix georganiseerd. Op zaterdagavond 1 september rijdt er een stoet van 100 historische wagens van het circuit naar het centrum van Zandvoort aan Zee.

Zandsculpturen festival

Al enkele jaren is Zandvoort aan Zee de standplaats van het EK Zandsculpturen. Het begon met een nationaal kampioenschap in 2011, maar het evenement heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot een Europees Kampioenschap. Ook in 2018 is voor de 7e keer het Zandsculpturen Festival georganiseerd. Op verschillende plekken in de stad zijn de sculpturen te bewonderen. Het thema van dit jaar is Leonardo Da Vinci. De sculpturen zijn nog tot november 2019 op het strand te bewonderen.

Tijd voor MAX en Hallo Nederland op toer strijkt neer in Zandvoort van 3 tot en met 7 september 2018. Tijd voor MAX is te zien om 17.10 uur op NPO 1. Hallo Nederland is te zien om 18.25 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dr Martoso says:

    Geachte Redaktie,
    Enige tijd geleden heb ik mij aangemeld (en werd ook later uitgenodigd) om op woensdag 5 september de uitzending in Zandvoort bij te wonen.
    Tot mijn spijt moet ik U zeggen, dat mijn vrouw en ik er niet aanwezig zullen zijn.
    Mijn broer is eergisteren plotseling overleden en er valt nu zo veel te rouwen en te regelen, dat we geen kans zien om naar Zandvoort te komen.

    Met vriendeliijke groet,

    Martin van Wijk

      MAX Vandaag says:

      Beste meneer van Wijk,

      Wat naar voor u. Heel veel stekte met het verwerken van dit verlies. Wij hebben uw afmelding doorgegeven aan de redactie van Tijd voor MAX.

      Met vriendelijke groeten,
      De redactie van MAX Vandaag