Thomas Hampson: mis hem niet!

De Amerikaanse bariton Thomas Hampson is van 9 tot en met 13 april 2016 te gast bij strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Hij is operaster en zong in alle belangrijke operahuizen van New York, Londen tot Wenen en Berlijn. Hampson zingt met overtuigingskracht en gevoel voor theater liederen van Samuel Barber en Hugo Wolf. Kortom, wat u ook doet: zet vooral de radio erbij aan, want Hampson horen is heel bijzonder.

Reprise

De tournee is een reprise van 2 jaar geleden. In januari en februari 2014 was Hampson ook te gast bij Amsterdam Sinfonietta. Samen maakten ze een tournee door Europa. MAX Avondconcert was was daar ook bij.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Vaak de schurk zelden de held

Mannenstemmen zijn verdeeld over 3 stemtypen: de tenor (hoog, denk aan Luciano Pavarotti), de bariton (middenstem) en de bas (lage tot zeer lage stem). Bij sommige mannen zakt op latere leeftijd de stem. Plácido Domingo was altijd een (wat lage) tenor, maar zingt nu baritonrollen. Leuk weetje: de baritons mogen vaak de schurkenrollen zingen, bijvoorbeeld Scarpia in Puccini’s Tosca. Of ze zingen vaderrollen: Rigoletto in de gelijknamige opera van Verdi. Of Wotan (Ring des Nibelungen, Wagner): een machtige figuur (God) in conflict met zichzelf. Genoeg rollen om uit te kiezen. Enige nadeel is dat het bijna nooit de heldenrollen zijn. In een klassieke opera zijn de tenor en de sopraan verliefd op elkaar, en proberen de mezzozopraan en de bariton daar een stokje voor te steken. Hampson (bariton) en Pavarotti (tenor) stonden jaren geleden samen op het podium en zongen O Mimi tu Piu Non Torni uit Puccini’s La Boheme.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Muzikale lijnen benaderen als een zanger

De menselijke stem is voor violiste en programmamaker voor MAX Avondconcert Cécile Gouder de Beauregard een grote inspiratiebron. “Mijn streven is altijd om te ‘zingen’ op mijn instrument. Eén van mijn grote zanghelden is Thomas Hampson. Voor Gouder de Beauregard ging 2 jaar geleden een droom in vervulling toen zij de kans kreeg om met Amsterdam Sinfonietta en  Thomas Hampson op tournee te gaan door Europa. “Het was een onbeschrijfelijke ervaring om hem van zo dichtbij mee te maken. Indrukwekkend hoe hij met zijn enorme charisma en zangkunst een volle zaal op z’n kop zet. Hij daagde ons uit muzikale lijnen te benaderen als een zanger door samen te ademen. Een ervaring om nooit te vergeten!”

Thomas Hamspson en het Lied

Naast operaster is Thomas Hampson ook een warm ambassadeur van het lied-genre. Dat genre dreigt een beetje in de vergetelheid te raken, terwijl er zulk wonderschoon repertoire is. Thomas Hampson werd vooral beroemd door zijn vertolkingen van liederen van Gustav Mahler. Over Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler heeft Hampson in Parijs een recital gegeven. Volgens Hampson is het lied als een spiegel van onze tijd. Hij richtte zijn eigen stichting op ter promotie van de liedkunst: the Hampsong Foundation. Over The Great American Songbook maakte hij een 13-delige radioserie, getiteld Song of America.

Woensdag 13 april 2016 zendt MAX Avondconcert om 20.00 uur op NPO Radio 4 het concert van Amsterdam Sinfonietta en Thomas Hampson rechtstreeks uit vanuit Tivoli Vredenburg. 

Geef een reactie