4 en 5 mei

Saamhorigheidsgevoel het grootst op 4 en 5 mei

Tijdens belangrijke nationale momenten groeit het saamhorigheidsgevoel onder Nederlanders. Het sterkst tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag op 5 mei voelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

4 en 5 mei

Tijdens Koningsdag is het gevoel van saamhorigheid ook groot. Van de respondenten aan het vrijheidsonderzoek geeft 64 procent aan op 27 april het gevoel te hebben verbonden te zijn met andere Nederlanders. In het geval van 4 en 5 mei ligt dat cijfer zelfs nog hoger: 8 op de 10 Nederlanders voelen zich die dagen in sterke mate verbonden met elkaar.

2 minuten stilte

Ruim 9 op de 10 Nederlanders besteedt aandacht aan 4 mei en dodenherdenking is voor 80 procent van hen belangrijk. Het aantal mensen dat 2 minuten stilte in acht neemt ligt met 85 procent nog wat hoger en 6 op de 10 Nederlanders volgt de herdenking op de Dam via de media.

Nederlanders willen vrij met Bevrijdingsdag

Ook Bevrijdingsdag leeft enorm onder Nederlanders. Het aantal mensen dat 5 mei heel belangrijk vindt is sinds 2011 niet meer zo hoog geweest: 8 op de 10 Nederlanders geeft aan dat het vieren van Bevrijdingsdag belangrijk voor hen is. Steeds meer Nederlanders vinden dat deze nationale feestdag een vrije dag moet worden. Dat aantal is gestegen van 60 procent in 2015 naar 70 procent in 2017. Als 5 mei inderdaad een vrije dag wordt en men moet daar een andere vrije dag voor inleveren, dan kiezen 3 op de 10 voor Goede Vrijdag.

Zorgen over oorlog en terrorisme

Het vrijheidsonderzoek heeft ook gekeken naar de zorgen over oorlog en terrorisme onder Nederlanders. Het blijkt dat de zorgen om terrorisme momenteel het grootst sinds 2002 zijn, 6 op de 10 Nederlanders zich zorgen over terrorisme. Ruim een kwart maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de internationale politiek, waarbij vooral de politieke ontwikkelingen in Amerika (Trump), Turkije (Erdogan) en Rusland (Poetin) worden genoemd. De zorgen over oorlog liggen weer op hetzelfde hoge niveau als in 2014, toen veel mensen zich zorgen maakten over de oorlog in Oekraïne. In 2016 maken 3 op de 10 Nederlanders zich nog zorgen over oorlog, dit jaar is dat alweer 4 op de 10. De negatieve stemming over de komst van vluchtelingen naar Nederland en Europa is afgenomen. In 2016 maakt ruim de helft zich hier nog zorgen over, terwijl dat dit jaar gedaald is tot ruim een derde.

MAX Opinie Panel

MAX heeft een aantal stellingen aan de leden van het MAX Opinie Panel voorgelegd over 4 en 5 mei:

  • 38 procent hangt de vlag halfstok op 4 mei;
  • 72 procent kijkt op 4 mei thuis naar de tv-uitzending van de herdenking op de Dam;
  • 1 op de 10 blijft niet thuis, maar bezoekt een herdenkingsplechtigheid;
  • We herdenken oorlogsslachtoffers op een waardige wijze, meent 74 procent;
  • 3 op de 4 vindt het goed dat we niet alleen Tweede Wereldoorlog-slachtoffers herdenken, maar ook die van conflicten en vredesmissies;
  • 71 procent vindt dat Bevrijdingsdag voor iedereen een officiële vrije dag moet zijn;
  • 2 op de 5 hangt op Bevrijdingsdag de vlag uit;
  • De helft van de panelleden kijkt naar de tv-uitzending van het 5 mei-concert.

(Bron: 4en5mei.nl, ANP, MAX Opinie Panel)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Natuurlijk moeten we alle doden herdenken, van alle conflicten, racisme en ongelijkheid in de gehele wereld tot op de dag van vandaag. Het is toch hypocriet om alleen de slachtoffers van een oorlog, die 70 jaar geleden beeindigd is te herdenken, als we nog elke dag oorlog maken en elke dag wapens verkopen aan agressors, die daarmee anderen vermoorden. Zolang oorlogsmisdadigers vrijuit gaan, geesteszieke dictators vrijuit gaan, moet de overheid zich diep schamen i.p.v. reclamespotjes uitzenden, die de mensen oproepen 1 minuut stilte in acht te nemen. Zolang de Nederlandse regering wapenleveranties mogelijk maakt, moet de overheid zich diep schamen. En wij , de bevolking, moet 1 uur hard schreeuwen, om deze hypocritici te stoppen. Dat maakt meer indruk, voor het verkrijgen van een betere wereld. …