Herdenken en vrijheid vieren

Dit is er tijdens de Nationale Herdenking en op Bevrijdingsdag 2024 te zien en doen

In het hele land herdenken we op 4 mei alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Op mei 5 staan we bovenal stil bij feit dat wij in vrijheid mogen leven. Iets wat vandaag de dag niet vanzelfsprekend is en zelfs onder druk staat. Wie wil herdenken en vieren kan dit op verschillende manieren doen in 2024. Niet alleen op locatie, maar ook vanuit huis op tv en online is er de mogelijkheid om hierbij stil te staan. 

Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

Elk jaar staat een thema centraal tijdens 4 en 5 mei. Dit jaar is het thema Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Dit is een opmaat naar de 80-jarige viering van vrijheid in 2025. Het comité vraagt in dit lustrumjaar aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achter heeft gelaten en die nog altijd zichtbaar zijn. Meer dan ooit tevoren moeten we herdenken wat er is gebeurd en de vrijheid waarin wij mogen leven vieren. Vieren dat we in een democratie leven waar iedereen mag meedenken en -beslissen.

Nationale Herdenking op de Dam

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Voor het bijwonen van de Nationale Herdenking gelden dit jaar andere regels. Het aantal mensen wat de herdenking kan bijwonen is beperkt. Aanmelden kan via de website, maar alle plaatsen zijn al uitverkocht. De extra maatregelen zijn nodig om de herdenking waardig, beheerst en veilig te laten verlopen. Niet alleen op de Dam, maar ook elders in het land worden herdenkingen georganiseerd. Een overzicht daarvan vindt u hier.

De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Dido Michielsen. Burgemeester Femke Halsema houdt de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam en Marijn Spruit (15) uit Sittard namens de jongeren.

Speciale Nederland op Film

Herdenken en vieren kan ook thuis. Want bij MAX is op 5 mei een speciale aflevering van Nederland op Film te zien. Met films die gewone Nederlanders maakten in hun eigen omgeving over hoe ons land tussen september 1944 en mei 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetter. Veel amateurfilmers hadden een laatste filmrol bewaard voor de dag waarop de bevrijding eindelijk een feit zou zijn, daardoor kunnen we vandaag de dag zien hoe die bevrijding verliep. En hoe daarop het grootste feest uit de geschiedenis losbarstte.

Oorlogsverhalen

Herdenken en het vieren van vrijheid doen we ook op MAX Vandaag. Op de pagina Oorlogsverhalen zijn producties uit binnen- en buitenland terug te zien. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en over (vredes)missies uit de zeer recente geschiedenis. Van de documentaire Twee zussen in verzet tot het verhaal van Selma van de Perre in Selma’s oorlog en een reportage over Struikelstenen. Of beluister de podcast Leven na de Oorlog, Vergeten Helden en Verstilde Verhalen.

Vlagprotocol

Uit eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers, hangt in Nederland de vlag op 4 mei halfstok. Dit mag de gehele dag, van zonsopgang tot -ondergang. Op 5 mei vieren we de vrijheid en mag de vlag voluit wapperen. Gebruik alleen de driekleuren vlag en geen wimpel op deze dagen. Kijk hier voor de vlaginstructies.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie