hart en ziel lijst

Luister naar de Hart & Ziel Lijst op NPO Radio 4

NPO Radio 5 heeft de Evergreen Top 1000 en NPO Radio 4 heeft de Hart & Ziel Lijst. Die laatste is van 14 tot en met 18 oktober 2019 te horen op de klassieke zender. De Hart & Ziel Lijst bestaat uit de 300 beste klassieke werken ooit gemaakt en is samengesteld door de luisteraars zelf. 

Bach op 1

De Hart & Ziel Lijst bestaat al jaren en wordt al jaren aangevoerd door de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. In 2018 vindt er een verschuiving plaats en moet Bach de eerste plaats afstaan aan de Winterreise van Schubert. Maar in 2019 krijgt dit beroemde stuk van Franz Schubert niet de meeste stemmen. Want ook dit jaar mag Bach zich wederom de nummer 1 van de Hart & Ziel Lijst 2019 noemen. Het Requiem van Mozart staat op 2 en het stuk Spiegel im Spiegel van Avro Pärt neemt de 3e plaats in.

26 keer Bach

Van Bach staan de meeste stukken in de lijst staan. Maar liefst 26 keer zullen luisteraars werken van zijn hand voorbij horen komen. Bach wordt gezien als de beste en bekendste componist ooit, maar er zijn natuurlijk nog veel meer klassieke grootheden.  Denk bijvoorbeeld aan Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig Von Beethoven.  Beiden staan natuurlijk ook in de Hart & Ziel Lijst. Mozart is goed voor 16 noteringen; Beethoven staat er 14 keer in. Franz Schubert volgt met 13 noteringen.

Hart & Ziel Festival

Wilt u niets missen van de lijst? U kunt alle 300 stukken horen op de radio én bekijken op de website van NPO Radio 4. De Hart & Ziel Lijst wordt feestelijk afgesloten met het gratis Hart & Ziel Festival in de Utrechtse concertzaal TivoliVredenburg. Tijdens dit festival wordt  de top 50 van de lijst uitgezonden en is er van alles te doen. Zo kan men leren luchtdirigeren en zijn er lezingen. Ook zijn er live-optredens van verschillende klassieke artiesten. Het volledige programma van het Hart & Ziel Festival op vrijdag 18 oktober 2019 is terug te vinden op de website van NPO Radio 4.

(Bron: NPO radio 4)

Geef een reactie