St. Patrick’s Day steeds populairder in Nederland

Kijk er niet gek van op als u op zondag 17 maart 2019 mensen met groene feestkleding op straat ziet. Het is dan St. Patrick’s Day, een Ierse feestdag die op steeds meer plekken in de wereld wordt gevierd. Ook in ons land wordt op steeds meer plekken de groene versieringen uit de kast gehaald op deze dag. 

Wie is St. Patrick eigenlijk?

Tijdens St. Patrick’s Day wordt Sint Patricius herdacht, de beschermheilige van Ierland. Deze Sint Patricius (die zelf overigens Brits is) probeert in de 4e eeuw het dan heidense Ierland te bekeren tot het christendom. Dit lukt hem aardig, want hij weet volgens de mythe duizenden mensen te bekeren. Omdat dit wordt gezien als zo’n bijzondere prestatie, heeft Sint Patricius uiteindelijk zijn eigen feestdag gekregen. Dat deze op 17 maart valt, is geen toeval. Er wordt algemeen aangenomen dat dit zijn sterfdatum is.

Ierse emigratiegolf

St. Patrick’s Day is het belangrijkste feest in Ierland, maar eigenlijk wordt het overal ter wereld gevierd. Dit heeft onder meer te maken met de Ierse emigratiegolf, die zich vooral concentreert in de 19e eeuw. In die tijd vertrekken miljoenen inwoners uit het arme Ierland om hun geluk elders te beproeven. Vooral het Amerikaanse continent, Groot-Brittannië en andere Europese landen zijn populaire bestemmingen voor de Ieren. Deze mensen nemen hun eigen gewoontes en gebruiken mee. Zo ook St. Patrick’s Day.

Belangrijk feest

In Groot-Brittannië is het anno 2019 een van de belangrijkste feestdagen. Vooral in Noord-Ierland, de gebieden rondom Liverpool, Londen en in veel steden in het midden van het land wordt het uitbundig gevierd. Hier wonen immers heel veel mensen die van Ierse afkomst zijn. In Amerika en Canada is het feest ook erg populair en belangrijk.. Zowel in Canada als Amerika worden op verschillende plaatsen grote St. Patrick’s Day -parades gehouden en op het Canadese eiland Newfoundland is het zelfs een officiële feestdag. De Amerikaanse president viert het feest ook ieder jaar mee door de fontein in de voortuin van het Witte Huis groen te laten kleuren op 17 maart.

St. Patrick's Day

St Patrick's day

In New York wordt elk jaar een grote St. Patrick’s Day-parade gehouden op 17 maart.

St Patrick’s Day in Nederland

Ook in Nederland krijgt het feest steeds meer aandacht. Vooral in Amsterdam wordt het op veel plekken gevierd, maar ook andere steden doen mee. Zo kleurt de Grote Markt in Den Haag al jaren groen op 17 maart. Op die dag worden er heel heel veel optredens van Iers dans- en muziekgroepen georganiseerd. Uiteraard worden deze optredens vaak bekeken onder het genot van een glas whiskey of Guinness.

Naast de grote steden, wordt er in de kleinere plaatsen ook steeds meer rondom St. Patrick’s Day georganiseerd. Zo wordt er in Culemborg ieder jaar een concert gegevens door de plaatselijke Ierse muziekgroep. In Alphen aan den Rijn viert de Ierse pub ieder jaar feest rondom St. Patrick’s Day. In veel grote plaatsen, zoals Eindhoven, pakken de pubs ook uit tijdens deze feestdag.

Bron: Nu.nl, ANP, Leeuwarder Courant, denhaag.com.

Geef een reactie