Zonsverduistering

Zonsverduistering VS live te volgen

De Verenigde Staten worden op 21 augustus 2017 getrakteerd op een bijzonder natuurverschijnsel: een totale zonsverduistering. Verschillende Nederlanders zijn speciaal hiervoor afgereisd naar de VS, maar vanuit huis is de verduistering ook te zien. Ruimtevaartorganisatie NASA zendt ‘m live uit via hun app, Facebookpagina en YouTube-kanaal.

Wat is een totale zonsverduistering?

Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor deze het licht van de zon tegenhoudt. Daardoor wordt het even compleet donker. Het is een zeer bijzonder verschijnsel per gebied slechts eens in de 300 jaar voorkomt. In Nederland is de laatste totale zonsverduistering in 1715. De eerstvolgende wordt pas weer in oktober 2135 verwacht. Hieronder ziet u hoe zo’n totale zonsverduistering eruit ziet.

Eclipsereizen

Omdat geen enkele volwassen Nederlander het jaar 2135 haalt, hebben reisorganisaties ervoor gekozen om speciale eclipsereizen naar Amerika aan te bieden. Eclipse betekent verduistering in het Engels. Omdat lang niet iedereen deze reis kan maken, zendt ruimtevaartorganisatie NASA de verduistering live uit via hun app, Facebookpagina en YouTube-kanaal. Wie op 21 augustus om 18.00 uur Nederlandse tijd 1 van deze 3 bronnen raadpleegt, kan getuige zijn van dit bijzondere fenomeen. De NASA-app is te downloaden in de Google Play Store (Android-gebruikers) of in de App Store (gebruikers van iPhone).

Andere zonsverduistering

Naast totale zonsverduisteringen, zijn er ook gedeeltelijke zonsverduisteringen. Ook hierbij staat de maan tussen de zon en de aarde in, alleen bedekt deze niet de volledige zon. Zo’n gedeeltelijke zonsverduistering vindt veel vaker plaats dan een totale. In Nederland is er bijvoorbeeld eentje geweest in 1999 en 2015.

zonsverduistering
De gedeeltelijke zonsverduistering uit 2015 ziet er zo uit.

Zowel voor totale als voor gedeeltelijke zonsverduisteringen geldt dat deze het best waarneembaar zijn bij helder weer.

Gaat u de totale zonsverduistering in de VS bekijken?

(Bron: NASA, ANP)

Geef een antwoord