mobiel internet

Digitip: mobiel internet, hoeveel MB’s verbruikt u?

Met een smartphone of tablet kunt u gebruik maken van mobiel internet. Maar dat kost wel geld. Gebruik wifi, sluit een internetabonnement af en houd het verbruik goed in de gaten.

Wifi binnenshuis

Internetten met een tablet of smartphone hoeft niets te kosten. Want al deze apparaten hebben wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen thuis hebben. Daarop kunt u de smartphone of tablet zonder extra kosten aanmelden. Handelingen die veel MB’s verbruiken, kunt u het best doen binnen bereik van wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden.

Wifi buitenshuis

Ook buitenshuis is op veel plekken gratis wifi beschikbaar. Bijvoorbeeld in intercity’s en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Openbare wifi is alleen niet altijd veilig.

Mobiel internet

Ook online zijn op plekken waar geen wifi is? Maak dan verbinding met het mobiele netwerk van de provider. De meeste mensen hebben een telefoonabonnement met een internetbundel. Daarmee zijn ze voor een vast maandbedrag overal online, totdat de bundel op is. Daarna kost internetten meer of is de verbinding trager. Voor mobiel internet op de tablet heeft men 2 opties.

  • Om op een tablet het mobiele netwerk van een provider te kunnen gebruiken, heeft u een aparte simkaart en een mobiele internetbundel nodig. De tablet moet dus ook een ingang hebben voor een simkaart. Deze tablets zijn in aanschaf duurder dan tablets met alleen wifi.
  • Als u een smartphone heeft met een internetbundel, kunt u deze ook gebruiken als een hotspot. Hiermee verbruikt u nog steeds MB’s van uw internetbundel op uw telefoon, maar u maakt geen extra kosten door op uw tablet internetten. Lees in de tips Samsung-telefoon gebruiken als wifi-hotspot en Internet delen op iPhone meer over hotspots en hoe u deze gebruikt.

Internetten met een prepaidkaart kan ook. Dat is vooral handig voor mensen die zelden mobiel internet gebruiken. De tarieven voor prepaid zijn namelijk meestal hoger dan voor een abonnement.

Hoeveel MB heb ik?

Voor een vast bedrag per maand krijgen mensen een hoeveelheid aan MB’s. Die hoeveelheid hangt af van het abonnement. Zo zijn er abonnementen met 500 MB, maar ook met 5.000 of 10.000 MB. Hoeveel een abonnement kost is, behalve van het aantal belminuten, ook afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding, de hoeveelheid MB’s en de aanbieder.

Hoeveel MB verbruik ik?

Mobiele websites bekijken met een smartphone of tablet kost niet zo veel MB’s. Mobiele websites hebben een ander adres. Het begint bijvoorbeeld met m. of mobiel. Er staan dan weinig plaatjes op en overbodige informatie is weggelaten. Veelgebruikte websites zoals 9292.nl en Buienradar.nl hebben ook een app. Apps zijn ook zuinig met MB’s. Wie een kleine internetbundel heeft kan acties die veel MB’s kosten, beter uitvoeren met een wifi-verbinding. Zoals het versturen van een foto of een grote bijlage openen.

Hieronder staat het gemiddelde verbruik van enkele veelgebruikte toepassingen.

E-mail zonder bijlage versturen: 0,1 MB
WhatsApp-bericht versturen: 0,1 MB
Mobiele webpagina bekijken: 0,1 MB
E-mail met bijlage versturen: 1 MB
Normale webpagina bekijken: 0,25 – 2 MB
Foto’s en muziekbestanden downloaden: 2 – 4 MB
Internetradio luisteren (per uur): 60 MB
YouTube-filmpjes kijken (per uur): 130 MB
Uitzending Gemist kijken (per uur): 220 MB

Hoeveel MB heb ik nog over?

Telecomaanbieders vermelden het verbruik in hun app en op hun website. Daar staat hoeveel MB’s iemand heeft verbruikt in die maand en hoeveel nog over is tot de volgende factuurdatum.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock.com)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie