Rondleiding in gebarentaal

Een rondleiding in gebarentaal. Tot vandaag was dat in nog geen enkel museum mogelijk. Negen musea in Amsterdam gaan vanaf 31 augustus 2016 rondleidingen geven in gebarentaal: Musea in Gebaren. Op deze manier willen de musea dove mensen in hun eigen taal uitleg geven.

Musea in Gebaren

Het project Musea in Gebaren is een initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt! Zij leiden dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. In een trainingsprogramma van 6 weken worden 13 jonge deelnemers opgeleid tot Dove Museumgids. Behalve het Foam doen ook het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, filmmuseum EYE, het Van Gogh Museum, de Hermigate, het Stedelijk Museum en het Joods Cultureel Kwartier mee aan het project. Ook de Nieuwe Kerk verzorgt rondleidingen in gebarentaal. Het project  draagt hiermee niet alleen bij aan het toegankelijk maken van een cultureel aanbod, maar ook aan werkgelegenheid voor jonge doven en slechthorenden.

Een andere taal

Per locatie verschilt of de bezoeker zich moet aanmelden voor de rondleiding of aan kan sluiten. Dat is afhankelijk van de omvang van het museum. “Er hangen in de meeste musea wel bordjes bij de kunstwerken, maar dove mensen spreken niet zoals wij”, zegt Merel Kappelhoff van fotografiemuseum Foam. “Er wordt vaak ten onrechte gedacht: je kunt toch die tekst lezen? Maar het is zoals wij Frans lezen – we begrijpen het misschien wel maar het is niet onze eigen taal.”

In veel andere landen is een rondleiding in gebarentaal al doorgevoerd. Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft zelfs speciale filmpjes gemaakt waarin verband wordt gelegd tussen de kunstwerken en de belevingswereld van dove mensen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie