RIVM

RIVM: ‘pas op voor nep-smsjes’

Gezondheidsorganisatie RIVM waarschuwt Nederlanders voor nep sms’jes die door internetcriminelen worden gestuurd. De sms’jes lijken afkomstig van het RIVM, maar dat is dus niet het geval.

Nep-sms

In de sms’jes die nu worden rondgestuurd staat dat de persoon in kwestie op een plek is geweest waar coronabesmettingen zijn waargenomen. Verder staat erin dat degene die het sms’je ontvangt wordt gebeld door de GGD. Het RIVM heeft een voorbeeld van zo’n sms’je op social media platform Twitter gezet:

In de tweet benadrukt het RIVM dat de organisatie geen sms’jes verstuurd en dat ze mogelijk worden verzonden door kwaadwillenden die uit zijn op bankgegevens. Als u een dergelijk sms’je krijgt is het dus onverstandig om erop in te gaan. Het RIVM adviseert om meteen na het ontvangst van de sms de lokale GGD te bellen.

Niets nieuws

Oplichting via sms is geen nieuwe vorm van fraude. Zo worden er een tijd lang ook nep-sms’jes gestuurd vanuit de Belastingdienst en circuleren er op dit moment sms’jes die zogenaamd zijn gestuurd door DigiD. DigiD is het inlogsysteem waarmee u overheidszaken kunt regelen op het internet. In de valse sms’jes van DigiD wordt gevraagd om in te loggen via een link die ook in de sms staat. Zodoende proberen de criminelen aan uw inloggegevens te komen en zodoende inzage te krijgen in uw persoonlijke gegevens. Volgens de Fraudehelpdesk wordt een soortgelijk bericht ook verstuurd via e-mail.

Heeft u zelf een verdachte e-mail of sms ontvangen? Dan kunt u hier melding van maken bij de Fraudehelpdesk. Zij verzamelen de inzendingen en maken er melding van op hun website.

Lees ook:

WhatsApp-fraude floreert door coronacrisis: zo voorkomt u het

Pas op voor oplichting door ‘boilerroom’

Ouderen, pas op voor corona-babbeltrucs en internet oplichting

(Bron: Twitter, Opgelicht?!, Fraudehelpdesk)

Geef een reactie