Plannen voor stookalert open haard bij ongunstige weersomstandigheden

Om de overlast van houtkachels en open haarden terug te dringen, werkt het kabinet samen met verschillende gemeenten aan een stookalert. Mensen krijgen bij ongunstige weersomstandigheden dan via een sms of persbericht een waarschuwing om niet te stoken, meldt RTL Nieuws.

In 1 op de 4 woningen staat een open haard of kachel

In meer dan 1 op de 4 Nederlandse woningen (26 procent) staat een open haard of kachel. Bij 1 op de 5 mensen zorgt houtrook voor klachten. Het Platform Houtrook, waarin allerlei gemeenten en het RIVM zitten, vraagt aan een aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid om actie te ondernemen. Ook een kleine 45 procent van de Nederlanders wil dat de overheid met regels komt voor het stoken van hout in een woonwijk.

Houtkachels aan banden

RTL Nieuws heeft ondervonden dat overlast door het stoken van de houtkachel in steeds meer gemeenten een thema is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 20 van de 31 grootste gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) willen één of meerdere partijen momenteel het stoken van houtkachels aan banden leggen. Ze krijgen bijval van het Longfonds en van GGD’s.

Stookalart via sms of persbericht

Het stookalert is een onderdeel van het plan om de klachten te voorkomen, dan wel sterk te verminderen. Het stookalert kan in de vorm van een sms of persbericht uitgestuurd worden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft laten weten dat het alarm nog verder uitgewerkt moet worden voor het in gebruik genomen wordt.

Lees ook: overlast door houtkachels en open haard wordt gemeentelijke bevoegdheid.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Nu nog een Schiphol alert, voor alle kerosine die op ons neerkomt.

  2. marianke brugman says:

    Ik woon zog. heel gezond aan de rand van het bos, maar vlakbij een super drukke straat en een snelweg. Verder oneindig veel houtkachels en/of open haarden. Als ik ’s avonds de hond uit laat, lopen wij beiden te niezen en ik krijg met mijn astma nog maar weinig lucht. Maar als je dat zegt tegen iemand die geen cara-patiënt is en misschien überhaupt ’s avonds de deur niet uit gaat, ben je een zeurpiet. Je woont toch vlak bij het Bos! En dan moet het wel gezond wonen zijn!