Ouderen, pas op voor corona-babbeltrucs

Het coronavirus verspreidt zich in een rap tempo en komt ook steeds dichter bij ons land. Het houdt steeds meer mensen bezig, want niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wat wel en niet te doen in geval van besmetting. Helaas wordt van die onwetendheid misbruik gemaakt. Want de eerste corona-babbeltruc is een feit. In Dordrecht is melding gedaan van een truc waarbij mensen zeggen dat ze komen controleren op de symptomen van het virus. Op 16 maart 2020 is er melding gemaakt van een babbeltruc waarbij aangeboden wordt om boodschappen te doen. 

Melding in Tilburg

In Tilburg zijn de eerste meldingen binnengekomen van babbeltrucs waarbij ouderen wordt aangeboden om boodschappen voor hen te doen. Om het boodschappen doen ‘nog makkelijker’ te maken maken de criminelen de bankpas van de ouderen afhandig en gaan ermee vandoor. “Het gaat vooral om kwetsbare ouderen waar nu misbruik van wordt gemaakt”, aldus Ralf Embrechts directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij.

Het advies van Embrechts is: “vraag legitimatie, geef nooit je  pinpas mee en betaal pas bij aflevering.” Bij verschillende welzijnsorganisaties in het land kunnen ouderen ook terecht voor boodschappenhulp.

Melding in Dordrecht

Bij deze babbeltruc in Dordrecht doen 2 vrouwen zich voor als medewerkers van het Albert Schweitzerziekenhuis. Ze houden een smoes op dat mevrouw getest moet worden op het coronavirus en weten zo binnen te komen. Uiteindelijk weten de dames een zilveren kistje van 35 euro buit te maken. De babbeltruc heeft op 15 februari plaats gevonden. En hoewel er nog geen andere gevallen van de corona-babbeltruc zijn gemeld, vindt de politie het toch belangrijk om hier mee naar buiten te komen om ouderen te waarschuwen. “De mensen die zo’n babbeltruc uitvoeren, zijn vaak goede netwerkers. Ze kunnen snel op andere plekken actief zijn”, aldus politiewoordvoerder Sharon McIntosh tegen EditieNL.

“Laat niemand zomaar binnen”

Niet alleen de politie ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de nieuwe babbeltruc. Beiden adviseren om niemand zomaar binnen te laten. “Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld het bij de politie!”, aldus ANBO-directeur Liliane den Haan.

Niet ziekenhuis, maar GGD verantwoordelijk voor controle en preventie

Het Albert Schweitzerziekenhuis laat weten de situatie te betreuren dat er misbruik wordt gemaakt van de gevoelens van angst voor ziekten. Het ziekenhuis benadrukt dat verpleegkundigen alleen aan huis komen in opdracht van een arts en in overleg met de patiënt, ze komen niet onaangekondigd. “Dus laat mensen met verhalen over zorg dus nooit binnen”, aldus woordvoerder Frank van den Elsen van het Albert Schweitzerziekenhuis. Controle en preventie van het coronovirus loopt sowieso niet via het ziekenhuis. Dat is een taak van de GGD.

Lees meer over babbeltrucs en hoe u hier eventueel melding van kunt maken, op de website van de politie.

Lees ook: App helpt om weerstand te bieden tegen babbeltrucs en Herken de babbeltruc

(Bron: RTL Nieuws/AD)

Geef een reactie