corona-babbeltruc

Ouderen, pas op voor corona-babbeltrucs en internet oplichting

Het coronavirus verspreidt zich in een rap tempo en komt ook steeds dichter bij ons land. Het houdt steeds meer mensen bezig, want niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wat wel en niet te doen in geval van besmetting. Helaas wordt van die onwetendheid misbruik gemaakt. Want de eerste corona-babbeltruc is een feit. In Dordrecht is melding gedaan van een truc waarbij mensen zeggen dat ze komen controleren op de symptomen van het virus. Op 16 maart 2020 is er melding gemaakt van een babbeltruc waarbij aangeboden wordt om boodschappen te doen. Maar er zijn inmiddels ook oplichters actief via mail, sms en WhatsApp om u om geld te vragen. 

Geld vragen via mail, sms of WhatsApp

Ook in coronatijd zijn oplichters actief via de mail, sms en WhatsApp. Steeds vaker komt de melding binnen dat er via een app of mail door een ‘familielid’ gevraagd wordt om geld over te maken. Trap daar niet zomaar in. Neem altijd telefonisch contact op met degene om wie het gaat. En vraag hen anders een gesproken bericht te sturen, dan hoort u beter of het diegene daadwerkelijk is. Of een foto, met wat zij op dat moment aan het doen zijn. Krijgt u het verzoek per mail, ga er dan niet op in voor u degene om wie het gaat ook daadwerkelijk heeft gesproken.

Banken verstrekken geen coronapassen

Oplichters die zich voordoen als banken bewandelen verschillende paden. Soms ontvangt u een sms waarin wordt gevraagd op een link te klikken om iets van de bank te wijzigen. Anderen doen het weer via mail. Trap er niet in. Banken vragen nooit(!) om persoonlijke bankzaken te regelen via een link. Twijfelt u? Neem dan telefonisch contact op met uw bank. Zoek daarbij wel het nummer zelf op, dus niet uit de mail of sms. Zij kunnen u direct zeggen of het hier gaat om een oplichting of dat er daadwerkelijk iets met uw pas aan de hand is.

Melding in Tilburg

In Tilburg zijn de eerste meldingen binnengekomen van babbeltrucs waarbij ouderen wordt aangeboden om boodschappen voor hen te doen. Om het boodschappen doen ‘nog makkelijker’ te maken maken de criminelen de bankpas van de ouderen afhandig en gaan ermee vandoor. “Het gaat vooral om kwetsbare ouderen waar nu misbruik van wordt gemaakt”, aldus Ralf Embrechts directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij.

Het advies van Embrechts is: “vraag legitimatie, geef nooit je pinpas mee en betaal pas bij aflevering.” Bij verschillende welzijnsorganisaties in het land kunnen ouderen ook terecht voor boodschappenhulp.

Melding in Dordrecht

Bij deze babbeltruc in Dordrecht doen 2 vrouwen zich voor als medewerkers van het Albert Schweitzerziekenhuis. Ze houden een smoes op dat mevrouw getest moet worden op het coronavirus en weten zo binnen te komen. Uiteindelijk weten de dames een zilveren kistje van 35 euro buit te maken. De babbeltruc heeft op 15 februari plaats gevonden. En hoewel er nog geen andere gevallen van de corona-babbeltruc zijn gemeld, vindt de politie het toch belangrijk om hier mee naar buiten te komen om ouderen te waarschuwen. “De mensen die zo’n babbeltruc uitvoeren, zijn vaak goede netwerkers. Ze kunnen snel op andere plekken actief zijn”, aldus politiewoordvoerder Sharon McIntosh tegen EditieNL.

“Laat niemand zomaar binnen”

Niet alleen de politie ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de nieuwe babbeltruc. Beiden adviseren om niemand zomaar binnen te laten. “Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld het bij de politie!”, aldus ANBO-directeur Liliane den Haan.

Niet ziekenhuis, maar GGD verantwoordelijk voor controle en preventie

Het Albert Schweitzerziekenhuis laat weten de situatie te betreuren dat er misbruik wordt gemaakt van de gevoelens van angst voor ziekten. Het ziekenhuis benadrukt dat verpleegkundigen alleen aan huis komen in opdracht van een arts en in overleg met de patiënt, ze komen niet onaangekondigd. “Dus laat mensen met verhalen over zorg dus nooit binnen”, aldus woordvoerder Frank van den Elsen van het Albert Schweitzerziekenhuis. Controle en preventie van het coronovirus loopt sowieso niet via het ziekenhuis. Dat is een taak van de GGD.

Lees meer over babbeltrucs en hoe u hier eventueel melding van kunt maken, op de website van de politie.

Lees ook: App helpt om weerstand te bieden tegen babbeltrucs en Herken de babbeltruc

(Bron: RTL Nieuws/AD)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Ouderen en jongeren. Trap niet in de babbeltrucs van Rutte.
  Nu gebleken is dat de ECB onbevoegd is om de rekenrente vast te stellen, en evenmin dat dit de taak is van DNB of de Minister, wil ik u vragen wanneer het pensioenfonds zelfstandig de (nieuwe) rekenrente gaat vaststellen zoals de nationale wetgeving dit vraagt?
  Waarom heeft dit bestuur zich laten leiden door de Minister dan wel DNB terwijl het zelf had moeten beslissen over de vaststelling van de rekenrente?
  Wanneer gaat het bestuur de pensioengerechtigden informeren over deze blunder, waardoor de pensioengerechtigden jarenlang (12 jaar lang) financieel zijn benadeeld?
  Gaat het bestuur dit met terugwerkende kracht compenseren?
  Ik hoop op openheid en slagvaardigheid van het pensioenfondsbestuur in deze kwestie.

  Nederland heeft de grootste pensioenreserve ter wereld, groter als landen als Duitsland of Frankrijk. Als je alle Europese pensioenfondsen optelt, dan heeft Nederland 66% van dat totale vermogen. En dat vermogen groeit elk jaar met 30 miljard. Die groei is meer als uitgekeerd wordt.
  Dus beste ouderen, geloof geen woord van dat leugenachtige ventje.

   B.Harmsen says:

   Wat heeft u betoogd met het onderwerp, Ouderen, pas op voor corona-babbeltrucs en internet oplichting?

   Trouwens in dat bedrag 30 miljard zijn niet alle pensioenfondsen inbegrepen dat bedrag ligt aanzienlijk hoger, dus wilt u iets bijdrage benoem dat de juiste bedragen en niet opschrijven wat de acht heren bij het ABP noemde.

  oosterwijck says:

  Ouderen moeten altijd oppassen voor babbeltrucks van oplichters, niet alleen in Corona-tijd, maar ook daarbuiten. En niet alleen ouderen moeten daarvoor oppassen, ook de jongeren moeten altijd oppassen voor babbeltrucks. Er zijn oplichters actief, die speciale mediatrainingen krijgen en omringt worden door adviseurs (die delen in de buit), om gladde praatjes te verkopen en altijd gebruik maken van de omstandigheden, om slachtoffers geld afhandig te maken. Dus beste mensen (en ook Harmsen) pas op voor oplichters met gladde praatjes.

  oosterwijck says:

  Sommig oplichters gaan zo geraffineerd te werk, dat de slachtoffers sympathie voelen voor de dader en hem (of haar) door dik en dun blijven steunen en verdedigen. Sterker nog, ze hebben de oplichter vaak zelf gekozen en/of benaderd en laten zich geld afhandig maken. Het komt ook voor, dat het slachtoffer, door een opvolgende oplichter, beloofd wordt, dat hij het afgenomen geld terug gaat bezorgen (tegen een bepaalde vergoeding). Dit is natuurlijk nooit het geval, een oplichter bezorgd nooit de buit terug. Die doet die belofte, om er zelf wederom beter van te worden. En het slachtoffer is nogmaals bedrogen.