Prinsjesfestival: ‘Tijd om elkaar te vinden’

De 3e dinsdag van september 2017 is inzicht: Prinsjesdag. Om de democratie te vieren organiseert Stichting Prinsjesfestival in de week voor deze grote dag het Prinsjesfestival in Den Haag, een programma vol feestelijke activiteiten. Dit jaar staat het festival in teken van de provincie Drenthe, met als thema: Tijd om elkaar te vinden; polarisatie – pacificatie 1917-2017.

Leven in democratie

Prinsjesdag 2017 komt nabij, een belangrijke dag voor de regering, het parlement en voor de ongeveer 17 miljoen inwoners van ons land. De koning spreekt de troonrede uit waarin het regeringsbeleid voor komend jaar duidelijk wordt. Om het leven in democratie te vieren, wordt in de voorafgaande week het Prinsjesfestival georganiseerd. Het festival wil bijdragen aan de betekenis van Prinsjesdag en de democratie. Het is een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten en wordt mogelijk gemaakt door meer dan 100 vrijwilligers. Het thema is dit jaar Tijd om elkaar te vinden; polarisatie – pacificatie 1917-2017. Dit herinnert ons aan een jarenlange strijd over kiesrecht en onderwijsvrijheid die in 2017 precies 100 jaar geleden zijn ingevoerd.

In teken van Drenthe

Naast het thema biedt Stichting Prinsjesfestival ieder jaar een podium aan een provincie. Op deze manier wil zij ervoor zorgen dat het feest van de democratie niet alleen een Haags feestje is. In 2017 verbindt de provincie Drenthe zich aan Prinsjesfestival. Het festival wordt geopend door de Drentse dichter Lévi Weermoedt. In diverse restaurants in de binnenstad van Den Haag staat een Drents menu op de kaart, samengesteld door Drentse Sterrenkoks. In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is tijdens het evenement de Prinsjesambassade van Drenthe geopend. Hier kunnen  Kamerleden, mensen uit het Drentse bedrijfsleven, jongeren en media elkaar ontmoeten.

Het festivalprogramma

De start van het Prinsjesfestival zal dit jaar aanvangen op donderdag 14 september 2017. Naast de opening door de Drentse dichter en de introductie van de Drentse menukaarten, staan er ook andere activiteiten zoals een hoedenshow en een fototentoonstelling over 5 jaar Prinsjesfestival op het programma.

Wilt u alvast in de stemming komen? Hier vindt u een artikel en video over Prinsjesdag in 1970.

(Bron: Prinsjesfestival.nl, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Ik zie het niet. Dat er een feestje wordt gewijd aan de democratie. Voorafgaand aan Prinsjesdag. Het heeft iets van het feestje wat de overledene na de begrafenis door de nabestaanden gevierd wil zien worden, maar in dit geval ervóór. Een week lang dolle pret over wat al reeds is begraven of aanstonds nog door de VVD immoreel zal worden bepoederd. En dan op de derde dinsdag de finale. Het feest waar de majesteit met onbewogen gezicht en zo min mogelijk spreekfouten zal oplezen wat door het haagse sloopbedrijf op papier is gezet. Waarvan in de praktijk strakjes zonder problemen kan worden afgeweken door “tegenvallers” en “ontwikkelingen” die “niet waren voorzien”. De Majesteit kan even zo goed één van de verschillende verkiezingsprogramma’s of een mengvorm van alle opratelen. Prima, hoor, zo’n overwinningsfestival. Men zal zich graag door de sterren-chefs laten volstoppen en voor onder meer Schippers, Bussemaker en misschien Plasterk zal zo’n hoedententoonstelling ook tot de verbeelding spreken. Wie de hoed past, zette hem op. Van de ontmoeting tussen kamerleden en kiezers stel ik me eigenlijk meer een bijeenkomst voor waarvoor een clubje van de Mobiele Eenheid achter de hand, in een tent achteraf, beschikbaar zal worden gehouden. Je weet maar nooit. Ook dit jaar betaald een overgroot deel van de bevolking de rekening, met (d)rent(h)e. Dus feest? Ik zie het niet!