Prinses Amalia

Prinses Amalia deelt privé foto’s en is openhartig over haar leven

Net als haar oma en vader geeft Prinses Amalia, ter ere van haar 18e verjaardag op 7 december 2021, een dieper kijkje in haar leven. In de vorm van een persoonlijk boek, Amalia geheten, en geschreven door cabaretière Claudia de Breij. Voor deze gelegenheid stelt de prinses tevens 5 foto’s uit haar privé-archief beschikbaar.

Kennis maken met toekomstige koningin

Claudia de Breij is door het koningspaar en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gevraagd het boek te schrijven. Bij de 18e verjaardag van prinses Beatrix in 1956 en die van prins Willem-Alexander in 1985 zijn soortgelijke boeken verschenen. Volgens De Breij is haar werk “een poging om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt”. Voor het schrijven van het boek heeft De Breij de prinses 6 keer opgezocht in Huis ten Bosch. Verder hebben ze veelvuldig contact gehad via de mail en appjes.

Prinses Amalia openhartig

De prinses geeft in het boek een openhartig inkijkje in haar doen en laten. Amalia vertelt over haar toekomstige functie en over haar hobby’s, inkomen, studie en geloof. Zo vertelt ze dat ze als jong meisje een kinderpsycholoog bezocht heeft en nog regelmatig haar mentale gezondheid bespreekt met een professional. De prinses ziet dit geenzins als een taboe. Ze vindt mentale gezondheid net zo belangrijk als fysieke gezondheid. “Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd”, zegt ze. Waarmee ze wijst op de jongere zus van haar moeder Máxima, Inés, die in 2018 zelfmoord gepleegd heeft. “Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar.”

Geen rebel, maar niet alles ten koste van zichzelf

Prinses Amalia heeft zich op haar 14e verzoend met haar rol als toekomstige koningin. “Ik was nooit de rebel, heb nooit problemen gemaakt om problemen te maken. Ik vind ruzie sowieso heel irritant. En qua opvoeding van mijn ouders heb ik gewoon het idee dat ze me een doel geven, om mezelf te verbeteren en een goed mens proberen te zijn,” zegt de prinses in het boek. Wel geeft ze toe dat ze gek werd van kindermeisjes. Qua relaties vindt Amalia dat dat wel privé is. De prinses heeft ook nagedacht over de grondwettelijk vereiste toestemming voor een huwelijk. “Als het de man is die me steunt, van wie ik houd, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land.”

Privé foto’s van prinses Amalia

Onderstaande foto’s komen uit het privé-archief van de Prinses van Oranje.

Prinses Amalia

Foto uit oktober 2012, RVD.

Prinses Amalia

Vakantie met het gezin, omstreeks 2011, RVD.

Amalia

Japan, oktober 2019, RVD.

Fredje

De prinses met haar pony Fredje, RVD.

Italië

Italië, juli 2006, RVD.

Josine Droogendijk is dinsdag 16 november 2021 om 17.10 uur bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten. 

(Bron: ANP, NOS, foto’s RVD)

Geef een reactie