De toekomst is grijs

Omroep MAX geeft kleur aan vergrijzing met crossmediaal project De Toekomst is Grijs

Van eind november 2023 tot en met het voorjaar van 2024 staat omroep MAX in het teken van één van de grootste uitdagingen van ons land: de vergrijzing. Het crossmediale project De Toekomst is Grijs gaat op maandag 27 november van start met een 7-delige podcastserie voor NPO Radio 1. Vanaf februari 2024 volgt er een tv-serie en een debat, die beiden te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de speciale website detoekomstisgrijs.nl

Deltaplan

In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk. Ons zorgstelsel is niet ingericht op een verdubbeling van het aantal 80-plussers. Onze economie draait niet op een maatschappij die voor een kwart bestaat uit 65-plussers. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt en de arbeidsmarkt.

Toch zijn deze cijfers in 2040 keiharde realiteit. Als er niet snel een Deltaplan komt staan we voor ongekende problemen, zeggen experts. Maar waarom is vergrijzing dan geen thema tijdens de aankomende verkiezingen? Waarom hoor je beleidsmakers nauwelijks over deze ongekende uitdaging?

De Toekomst is Grijs

In De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een kantelende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? En wat kunnen we doen om deze grijze golf te doorstaan? MAX brengt, samen met het publiek, initiatieven in kaart, spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doen we met oud én jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.

Podcast over effecten vergrijzing

In de 7-delige podcast over De Toekomst is Grijs van omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken journalisten Elles de Bruin en Astrid Cornelisse hoe Nederland er in 2040 uitziet. Het moment waarop de vergrijzing zijn piek bereikt. Ook proberen ze antwoord te krijgen op de vraag waarom vergrijzing op dit moment nauwelijks een thema is in de politiek.

Elke aflevering over De Toekomst is Grijs start met een fictief toekomstjournaal, met confronterende nieuwsberichten uit het jaar 2040. Hun onderzoek brengt Astrid en Elles langs experts en mensen die in hun leven of vakgebied nu al te maken hebben met de effecten van vergrijzing. Ook reizen ze af naar Japan, waar onze toekomst op het gebied van vergrijzing nu al realiteit is. De podcast is te beluisteren vanaf maandag 27 november op NPO Luister of NPORadio1.nl.

Tv-serie benadrukt menselijke verhalen

In een 4-delige serie over De Toekomst is Grijs komen menselijke verhalen aan bod die duidelijk maken dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat in 2040 de samenleving vastloopt door de vergrijzing. Zo wordt geschetst, aan de hand van persoonlijke verhalen, hoe de zorg nu al onder druk staat door het stijgend aantal ouderen. Maar de serie toont ook privé-initiatieven die inspelen op de verwachte grijze golf. Want aan alle kanten wordt duidelijk dat we minder van de instanties kunnen verwachten en meer voor elkaar moeten doen. Als dierbare, als buur of als mede-wijkbewoner.

Alles komt samen in het debat

De tv-serie over De Toekomst is Grijs mondt uit in een debat van 60 minuten. Gewone burgers, politici, wetenschappers en ondernemers die al aan bod kwamen in de podcastserie en de tv-serie gaan met elkaar in debat. Verdieping bieden ook de mensen die reageerden op de podcast en de tv-afleveringen. Waar werden zij door geraakt? En welke plannen hebben zij om zich voor te bereiden op die grote grijze golf?

Naar de website

(Foto: © MAX)

 

Geef een reactie