Nationale Herdenking op de Dam

Nationale Herdenking 2022: hier kunt u herdenken

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking, herdenken we in heel het land alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.  De afgelopen 2 jaar vond deze herdenking door de pandemie in alternatieve vormen plaats, maar dit jaar kunnen we elkaar weer ontmoeten. Zo is de herdenking op de Dam weer met publiek, maar ook op andere plaatsten in het land is het weer mogelijk om met elkaar te herdenken.

Thema: Vrijheid in verbondenheid

Elk jaar krijgt van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema. Het thema voor 2022 is: Vrijheid in verbondenheid. Want hoewel we hadden gehoopt dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, heeft het in de afgelopen 2 jaar ook voor een hoop verdeeldheid gezorgd. Dat we mu weer bijeen kunnen komen, betekent helaas niet dat we ons daardoor meer met elkaar verbonden voelen.

Hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, Annelien de Dijn, heeft in opdracht van het Comité de tekst bij het thema van dit jaar geschreven. De tekst(Pdf) kunt u hier downloaden.

Herdenken weer met publiek

De Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is dit jaar weer met publiek. Namens de hele Nederlandse bevolking leggen de koning en koningin een krans. De (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt de toespraak dit jaar. De 19-jarige Tieme de Laat houdt dit jaar namens de provincie Noord-Brabant de voordracht.

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO 1.

Herdenken bij u in de buurt

Niet alleen op de Dam in Amsterdam, maar op veel andere plaatsen in het land vinden herdenkingen plaats. Bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Deze Dodenherdenking is live te volgen vanaf 19.55 uur op RTL 4. Maar ook bij u in de buurt vinden herdenkingen plaats. Kijk voor een overzicht van de verschillende herdenkingen op de site.

Vlagprotocol

Uit eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers hangt in Nederland de vlag op 4 mei halfstok. Dit mag de gehele dag, van zonsopgang tot -ondergang. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen. Gebruik alleen de driekleuren vlag en geen wimpel op deze dagen. Kijk hier voor meer vlaginstructies.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei. Foto: ANP)

Geef een reactie