4 mei: zo herdenkt Nederland

Op 4 mei 2017 herdenken wij traditiegetrouw de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog met 2 minuten stilte. Dit gebeurt tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, maar ook op nog veel meer andere plekken. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Kinderherdenking in Madurodam

Kinderen krijgen de kans om de slachtoffers op hun eigen manier te herdenken tijdens een speciale kinderherdenking in attractiepark Madurodam in Den Haag. Hier wordt door theater, zang en persoonlijke verhalen stilgestaan bij de overledenen. Deze manier sluit volgens de organisatie beter aan bij de belevingswereld van kinderen en zorgt ervoor dat het verhaal ze beter bijblijft.

Herdenken in de trein

Wat te doen als de klok 20.00 uur slaat en u zit in de trein? Geen zorgen, want de NS neemt ook 2 minuten stilte in acht. Alle 330 treinen die op 4 mei rond dit tijdstip onderweg zijn, worden stilgezet. Om precies 21 seconde na 19.59 uur roept de vervoerder op tot stilte. Dit gebeurt tevens in het Engels, zodat buitenlandse reizigers ook op de hoogte zijn.

Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte in Den Haag is 1 van de bekendste oorlogsmonumenten van Nederland. Tijdens de periode 1940-1945 worden in dit duingebied zo’n 280 Nederlanders geëxecuteerd. Jaarlijks wordt hier een grote herdenking gehouden met een stille tocht langs het monument en het leggen van kransen. Dit alles is vanaf 19.50 uur live te volgen op RTL 4.

Kamp Westerbork

Zoals elk jaar, wordt er ook in 2017 weer een dodenherdenking georganiseerd in voormalig deportatiekamp Westerbork in het Drentse Hooghalen. Tijdens deze herdenking zal zanger en voormalig Songfestival-deelnemer Douwe Bob een nummer zingen. Er gaat een stille tocht vooraf aan de herdenking.

Lokale herdenkingen

Voor het bijwonen van een officiële herdenking hoeft u niet af te reizen naar Den Haag, Amsterdam of Hooghalen. De kans is groot dat er bij u in de buurt ook één wordt gehouden. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt u een kalender met daarop alle herdenkingen in heel Nederland.

In de auto?

Wie om 20.00 in de auto zit, doet er goed aan om voor die tijd een veilige parkeerplek te zoeken. Stilstaan op de vluchtstrook kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

(Bron: ANP, Nationaal Comité 4 en 5 mei, NS)

Geef een reactie