Nationale Herdending

Zo zien de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag 2021 eruit

Door de coronamaatregelen zien ook in 2021 de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag er anders uit. Geen volle pleinen, geen grote feesten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om vanuit huis stil te staan bij de Nationale Herdenking en 76 jaar vrijheid. MAX staat dit jaar uitgebreid stil bij 4 en 5 mei, met speciale radio-uitzendingen, documentaires en bijzondere interviews op MAX Vandaag. 

Nationale Herdenking 4 mei

Net als vorig jaar is bij de National Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam geen publiek aanwezig. Naast de kransleggers is er nog een kleine groep genodigden aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de eerste krans.

Voorafgaand aan de kranslegging is een herdenking in De Nieuwe Kerk op de Dam. Schrijver Roxane van Iperen houdt een voordracht en 4 personen waaronder staatssecretaris Paul Blokhuis vertellen waarom zij om 20.00 uur 2 minuten stil zijn. Ook bij deze bijeenkomst is er geen publiek aanwezig. Na de kranslegging door de Koning en koningin zijn we om 20.00 uur 2 minuten stil. Hierna een voordracht van de 19-jarige Amara van der Elst en een toespraak van André van Duin. De registratie van de herdenking is vanaf 18.45 uur live te volgen op NPO 1.

Digitaal herdenken

Net als in 2020 toen ook door de coronamaatregelen de 4 en 5 mei er anders uitzagen dan u gewend bent, vraagt het comité om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilt u toch graag herdenken op een plek, dan kan dit bij een van de 4000 oorlogsmonumenten in ons land. En voor wie thuisblijft is er ook een mogelijkheid om digitaal bloemen te leggen bij een monument naar keuze.

Bevrijdingsdag

Dit jaar geen Bevrijdingsfestivals of andere grootschalige feesten om de vrijheid te vieren. Voor het 2e jaar op rij, is ook Bevrijdingsdag in aangepaste vorm. De dag start met de 5 mei-lezing, dit jaar vanuit het Kunstmuseum Den Haag. De lezing wordt gehouden door bondskanselier Angela Merkel die de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn verzorgt. De 12-jarige Mily Al-Azzazi verzorgt de voordracht voor de kinderlezing. Om 13.00 uur ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur.

Online festivals

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is tevens het startsein voor alle (online)activiteiten. De Bevrijdingsfestivals zijn dit jaar allemaal online. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met een livestream vanaf de vliegbasis in Gilze-Rijen. Deze dag wordt traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert. Normaal buiten en voor iedereen toegankelijk, maar ook dit jaar binnen in Koninklijk Theater Carré en zonder publiek. Optredens zijn er van Stef Bos, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest onder leiding van Miho Hazama. Het concert wordt live uitgezonden vanaf 20.35 uur op NPO 1.

4 en 5 mei bij MAX

Op 4 mei zendt MAX de documentaire Jetje van Radio Oranje: Van het één kwam het ander uit, over het bijzondere leven van zangeres Jetty Paerl, beter bekend als Jetje van Radio Oranje. In het regioprogramma Noord-Zuid-Oost-West is vanaf 4 mei de drieluik Op de vlucht te zien. De serie gaat over het Joodse gezin Hein. Het MAX-radioprogramma De MAX! staat op 4 mei stil bij de slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Te gast is Evert Lodders, oud-directeur Record Express, en er wordt 2 uur lang muziek uit de jaren 40 en over de Tweede Wereldoorlog gedraaid.

In Tijd voor MAX is 4 mei chef en kookboekenschrijfster Yvette van Boven te gast over de Bevrijdingssoep. Op MAX Vandaag een artikel over het Nationale Monument op de Dam en een uitgebreid interview met Frank van Dijk van Stichting 18 september. In een video vertelt hij over de Struikelstenen in ons land. Neem ook eens een kijkje in ons online archief van Oorlogsverhalen.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei, MAX)

Geef een reactie

Reactie

  1. Mediamen5 says:

    U kan ook het festival van 75e jaar vrijheid terug zien digitaal op mijn youtube kanaal zie hier de trailer youtu.be/izA_4Akha4I