Nederlandse nationaliteit

‘Meeste Nederlanders in het buitenland vóór behoud dubbele nationaliteit’

Het kabinet bereidt een wetsvoorstel voor waardoor het hebben van meerdere nationaliteiten niet meer mogelijk zal zijn voor toekomstige immigranten en emigranten. Nederlanders in het buitenland zullen dan moeten kiezen tussen de Nederlandse nationaliteit en die van het vestigingsland. Geen goed idee, vinden ze bij stichting GOED, een belangenorganisatie voor Nederlanders die buiten de landsgrenzen wonen. Uit hun nog steeds voortdurende nationaliteitenonderzoek blijkt dat het merendeel van hun achterban er precies hetzelfde over denkt. 

Nieuwe wetgeving rondom nationaliteitsrecht

Het hebben van verschillende nationaliteiten is al jaren een onderwerp van discussie. Mag dit wel? Mag dit niet? De politiek hakt de knoop tot nu toe nog niet door, maar daar lijkt verandering in te komen. In het regeerakkoord van 2017 staat dat het kabinet voornemens is om het zogenoemde nationaliteitsrecht te moderniseren. Dit houdt in dat het voor de aankomende eerste generatie emigranten en immigranten mogelijk blijft om een dubbele nationaliteit te hebben. Dit zijn mensen die voor het eerst naar Nederland komen of uit Nederland wegtrekken. De generaties daarna moeten volgens de nieuwe wet wél kiezen tussen de Nederlandse nationaliteit en de nationaliteit van het land waar zij zich vestigen.

Verplicht de Nederlandse nationaliteit opgeven

Volgens Stichting GOED (staat voor Grenzeloos Onder Eén Dak) is dat absoluut geen goed idee.”Ze noemen het modernisering, maar ik vind het eerder een achteruitgang”, laat Antonietta Sgherzi van Stichting GOED weten als we haar bellen. Antonietta woont zelf in Groot-Brittannië. “In sommige landen is het onmogelijk om bijvoorbeeld een huis of grond te kopen als je de nationaliteit niet aanneemt. Ook zijn er landen waar bepaalde banen alleen voorbehouden zijn aan staatsburgers, waardoor je vaak geen andere keuze hebt”, zegt zij. “Die mensen zullen dus verplicht hun Nederlandse nationaliteit moeten opgeven, ook als zij dit helemaal niet willen”, gaat zij verder.

Voorlopige uitslag

Om te peilen hoe andere Nederlanders in het buitenland hierover denken, hebben Antonietta en haar collega’s van de stichting een enquête opgesteld. In een paar weken tijd is deze al 4000 keer ingevuld. 75 procent van deze mensen geeft aan voor een meervoudige nationaliteit te zijn en staan argwanend tegenover de modernisering van de nationaliteitswet. Ze willen dat het mogelijk blijft meerdere nationaliteiten te hebben, ook voor de volgende generaties. “Veel mensen hebben een emotionele binding met Nederland en willen daarom hun Nederlandse nationaliteit behouden. Zo kunnen zij ook makkelijk terug, mochten zij dit ooit willen of moeten.”

Enquête invullen

Stichting GOED is van plan om de enquête open te laten tot het eind augustus. Daarna worden de resultaten aangeboden aan de staatssecretaris van het ministerie voor Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol. Tot die tijd kan elke Nederlander in het buitenland die dit wil de enquête invullen en zo zijn of haar stem laten horen. De enquête is ook in het Engels beschikbaar.

Nederlanders in het buitenland


In totaal wonen er meer dan 1 miljoen Nederlanders met de Nederlandse nationaliteit buiten het land. De regels rondom het nationaliteitsrecht zijn voor velen van hen nu al bijzonder complex. Zelfs overheidspersoneel heeft soms moeite om de regels goed toe te passen. Volgens Antonietta Sgherzi komt het weleens voor dat zij vragenstellers doorverwijzen naar (dure) immigratieadvocaten, omdat zij zelf ook niet precies weten hoe het zit.

Nederlanderschap kwijt raken

Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen en een dubbele nationaliteit hebben, moeten extra oppassen. Voor hen geldt de zogenaamde ’10 jaren-klok’, legt Antonietta uit. “Als je je paspoort wilt vernieuwen, moet je naar de Nederlandse ambassade. Die is soms duizenden kilometers verderop, maar je moet er heen, want als je je paspoort ook maar 1 dag laat verlopen, verlies je je Nederlanderschap. Het is erg lastig om dit weer terug te krijgen als je het eenmaal kwijt bent, want je moet dan door middel van naturalisatie weer Nederlander worden.” Dit proces moeten alle immigranten die Nederlander willen worden doorlopen. Een gemiddeld naturalisatieproces duurt 7 tot 8 maanden en is aan bepaalde voorwaarden verbonden.

Een andere mogelijkheid tot naturalisatie is de optie-regeling. Oud-Nederlanders die hun Nederlanderschap kwijt zijn kunnen dit eventueel terug krijgen door minstens 1 jaar lang met een geldig verblijfsvergunning in Nederland te wonen.

Geef een reactie

Reacties (6)

    A H ten Napel-Schuchardt says:

    De 10 jaren klok vindt zo gek nog niet, voor Nederlanders in het buitenland.
    Maar voor immigranten die naar Nederland zijn gekomen om te blijven, ben in voorstander van
    een keuze maken voor het vaderland of het moederland.
    Het moet niet mogelijk worden gemaakt om twee paspoorten te behouden.
    Men blijft dan altijd in gespleten toestand leven en kan daardoor niet wortelen.
    Er wordt altijd van de autochtonen Nederlander gevraagd zich aan te passen, maar ik denk
    dat aan deze flexibiliteit langzamerhand een eind komt.

    Haagse Harrie says:

    Mosterd na de maaltijd. “Voor toekomstige immigranten”. We hebben er nu al anderhalf miljoen, die een alternatieve samenleving vormen. DIE moeten voor de keuze gesteld worden: óf het Nederlanderschap, óf de nationaliteit van het oorspronkelijke thuisland.

    EllendeJong says:

    Ik ben zo’n Nederlander in t buitenland en ben helemaal voor 2 nationaliteiten. Wat ik wel interessant vind van de andere reactie gevers, dat de buitenlanders die naar NL wel moeten kiezen? Zijn Nederlanders belangrijker ofzo, zijn onze nationaliteit gevoelens anders en misschien minder ‘bedreigend’? Ik voel mij nog verbonden met NL door vrienden en familiebanden. Maar ik voel mij ook zeker thuis in mijn nieuwe land. Dat zullen buitenlanders die naar NL komen, ook zo voelen.

    BuitenNederland says:

    Ik denk dat het zeer belangrijk is voor Nederland wanneer Nederlanders en hun (klein) kinderen hun Nederlandse paspoort in het buitenland kunnen behouden. Deze Nederlanders zijn vaak hard werkende mensen die veel connecties hebben in hun nieuwe land, veel nederlandse vrienden en familie kennis laten maken met hun nieuwe land en ook hun nieuwe niet Nederlandse vrienden kennis laten maken met Nederland. hierdoor dragen zij bij aan de Nederlandse economie. Ons half Nederlands gezin heeft in de V.S., Duitsland en Engeland gewoond. Er zijn veel Nederlandse gemeenschappen en Nederlandse scholen. Er is een grote binding met Nederland. Nederlanders hebben vaak een goede reputatie in het buitenland en daar profiteert Nederland ook van. Nu ik in het buitenland woon denk ik vaker aan wat het is om Nederlander te zijn en hoe wij in Nederland situatie’s aanpakken. Ik leg aan mensen het poldermodel uit, mijn buitenlandse vrienden willen NL bezoeken omdat ik vertel wat er te doen is in NL en ze komen enthousiast terug. Mijn kinderen hebben nooit in Nederland gewoond maar hebben wel een Nederlandse paspoort. Ze gaan elke maandagmiddag naar de Nederlandse school en spreken naast Duits en Engels, Nederlands. Als wij in Nederland zijn bezoeken we vaak ook musea. zoals het Johannes Vermeer huis en Delft keramiek fabriek. Kortom Nederlanders in het buitenland zijn zich zeer bewust van in afkomst en weten hoe waardevol het paspoort is. het paspoort is het bewijs dat wij er nog bij horen. de motivatie om na de reguliere school de kinderen naar de nederlandse school te sturen. Want NL is altijd nog een optie om naar terug te komen en dan zijn mijn kinderen voorbereid. Nederlanders houden vaak hun bankrekeningen en huizen in NL aan. Als die bankrekeningen worden opgeheven verdwijnt er veel geld naar het buitenland. Kortom Nederlandse paspoort houders in het buitenland zijn waardevol!

    Jan 57 says:

    Ellendejong ik ben het helemaal met u eens, wij Nederlanders zijn niet belangrijker dan andere mensen uit Europa en daar buiten.

    De reacties van degene negatief zijn , hebben de tekst niet goed gelezen.

    henk den broek says:

    Ik denk dat mensen Niet realiseren dat de meeste die in het buiten land wonen geen expats zijn. Echter ziin dit mensen die terug zijn gegaan naar Hun thuisland of gewoon twee addressen hebben. En dus nog steeds gerechtigd zijn op heel veel financiële voordelen. Dus immigranten mogen terug naar het thuisland dat terwijl ze gerechtigd blijven. En om ergens anders te gaan wonen als je geboren bent in Nederland is een stuk lastiger. Dit benadeelt alle Nederland mensen die nog in Nederland wonen met de lasten van dit kleine landje, met dit ook nog betalen voor de pensioenen subsidies etc voor de mensen die hun nationaliteit behouden bij binnenkomst en weer weggaan. Zo Als het nu al is, hoeven ze alleen maar hun paspoort te vervangen wat we allemaal moeten doen en dit is alles om gerechtigd te blijven, dat terwijl mensen met alleen nationaliteit in Nederland hebben dit niet kunnen doen zonder burgerschap te verliezen.
    Dit stelsel maakt het alleen gemakkelijker om even subsidiëring van de Nederlandse staat te krijgen en dan in een goedkoper en vooral ruimer thuisland te Gaan wonen. Wat nu dus al kan met pensioenen die van af 55 jarige leeftijd ingaan. Dit gaat het alleen makkelijker maken om nog vroeger naar het thuisland te gaan, om daar te wachten op de 55 jarige pensioen rechten als je terug gaat naar het land van afkomst. Dit benadeeld Nederland Alleen nog maar meer aangezien dit dus nu Al tot 5% van de sociale staats uitgaven zijn die Niet in de nederlandse economy blijven.