Nederlanders willen meer e-books in bibliotheek

Bijna de helft van de Nederlanders noemt de aanwezigheid van e-books in de bibliotheek belangrijk of heel belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Licenties

De e-books in de bieb hoeven dan niet te nieuwste van de nieuwste te zijn. Die nieuwigheid vindt maar 40 procent van de ondervraagden belangrijk. Wel vindt 52 procent het van belang dat bibliotheken alle e-books moeten kunnen aanbieden. Dat is nu nog niet het geval omdat uitgevers licenties moeten verstrekken voor het uitlenen van e-books door de bibliotheken. Daardoor is maar een kwart van de e-books beschikbaar. Bibliotheken willen dat het systeem met e-books gelijk wordt getrokken naar dat voor fysieke boeken waarvoor een leenrechtvergoeding wordt betaald.

Vervanging

Een toekomst met alleen maar digitale boeken in de bieb? De meeste Nederlanders denken van niet. 74 procent van de ondervraagden ziet niet gebeuren dat e-books boeken volledig gaan vervangen, maar 16 procent schat de bestaanskans voor het boek toch minder rooskleurig in.

Leest u liever een papieren boek of kiest u tegenwoordig voor de digitale versie?

Geef een reactie

Reactie

    Rieja says:

    Weten de voorstanders en mensen op de bieb ook dat je met steeds meer e-readers verbinding kan maken met het internet via wifi of het mobiele telefoonnetwerk (3G). Dat dit de gezondheid aantast, ook al zeggen ze van niet. Beter is het een papieren boek te lezen. De kunstmatige elektromagnetische velden, ook van een e-reader zijn goed om langzaam ziek te worden.