Robin de Wever over een goede buur

MAX-podcast ‘Welkom in de Volksbuurt’ onderzoekt in extra aflevering: wat te doen met de buren?

In aanloop naar de jaarlijkse Burendag komen MAX en NPO Radio 1 met een extra aflevering van de podcast Welkom in de Volksbuurt. Journalist Robin de Wever duikt in het fenomeen buren: wanneer ben je een goede buur en wat moet je vooral niet doen? Robin heeft in de 5-delige podcast onderzocht wat er gebeurt als gentrificatie in een oude volkswijk optreedt, en wat het met de bewoners doet als yuppen zo’n wijk ‘overnemen’. De podcast is vanaf nu te beluisteren in alle podcastapps en via de app en site van NPO Radio 1.

Hoe bent u een goede buur?

In de extra aflevering van Welkom in de Volksbuurt gaat podcastmaker Robin de Wever gaat op zoek naar oplossingen voor de verdeeldheid in (volks)buurten. Met reacties uit het publiek, tips van experts en ervaringsdeskundigen en voorbeelden uit de praktijk. Robin ontvangt, naast hoofdpersonen uit de podcast, ook experts . “Er bleef wat knagen. We zijn veel thuis, alleen, op ons eilandje. Als je niet alleen maar thuis wil zitten en op jezelf wil leven, maar onderdeel wil zijn van je omgeving, hoe doe je dat dan? Kortom: hoe bent u een goede buur? Hoe maakt u contact met mensen die misschien wel anders zijn dan jij?

Buren: daar moeten we het mee doen

Vrienden kiezen we, maar buren zijn eigenlijk net als familieleden; daar moeten we het mee doen. Robin probeert met zijn gasten antwoord te krijgen op deze vragen. Te gast zijn oude bekenden uit de podcast, zoals Gregory, die ons een update geeft over zijn zoektocht naar een huis. Expert burenrelaties Beate Volker geeft antwoord op de vraag of het verstandig is om juist heel hecht met je buren te zijn.

Mengen is lang niet zo makkelijk

In buurten die ‘ontdekt’ zijn door nieuwe bewoners zie je vaak verdeeldheid, vertelt onderzoeker Saskia Welschen van de Hogeschool van Amsterdam in de aflevering. Gemeenten proberen soms activiteiten te organiseren waarop buurtgenoten uit verschillende sociale lagen elkaar ontmoeten. Maar dat mengen is lang niet zo makkelijk,” zegt ze. Als oude bewoners liever met elkaar naar de bingo gaan, is dat ook wat waard. “Onderschat de bingo niet.”

De extra aflevering van Welkom in de Volksbuurt is nu te beluisteren in alle podcastapps, de app en site van NPO Radio 1 en hier op MAX Vandaag. 

(Foto:  MAX)

Geef een reactie